Den nya trojanen attackerar  Android-telefoner.
1 av 4
Den nya trojanen attackerar Android-telefoner. - Foto: Paul Sakuma/AP/Scanpix
Viruset är anpassad för att stjäla pengar från internetbanken.
2 av 4
Viruset är anpassad för att stjäla pengar från internetbanken. - Foto: Christine Olsson/AP/Scanpix
Trojanen Zeus har troligtvis stjält flera miljoner kronor av bankkunder sedan 2010.
3 av 4
Trojanen Zeus har troligtvis stjält flera miljoner kronor av bankkunder sedan 2010. - Foto: Christine Olsson/AP/Scanpix
Viruset ligger så pass gömd i telefonen att du inte märker det förrän pengar har försvunnit från internetbanken.
4 av 4
Viruset ligger så pass gömd i telefonen att du inte märker det förrän pengar har försvunnit från internetbanken. - Foto: Jonas Ekströmer/AP/Scanpix

Varning för farlig trojan - viruset stjäl pengar från din internetbank

Den är svår att upptäcka och stjäl alla inloggningsuppgifter samtidigt som den stjäl pengar från internetbanken.


Så skyddar du dig:

Det finns inget sätt att skydda sig från trojanen ännu - men det finns sätt att undvika dem.

Att vara extra vaksam och medveten om risker man utsätter mobilen är ett sätt att undvika viruset. Det är viktigt att alltid uppdatera nya versioner av operativsystemet och vara försiktig med vilka applikationer du laddar ned.

Populära applikationer och de appar som tillverkare står bakom är ett säkrare alternativ än de som man kan ladda hem från olika webbsidor.

Läs mer om Trojanen här

Tekniksajten Tech World varnar för en ny och farlig trojan som drabbar Android-användare och som är anpassad för att stjäla pengar från internetbanker. Viruset är en kombinering mellan de ökända trojanerna Zeus och Spyeye. Trojanen Zeus har funnits länge och enligt Tech World tror säkerhetsexperter att nätkriminella som använt sig av Zeus har stulit flera miljoner kronor av bankkunder sedan 2010.

- Det här är en banktrojan som används för att stjäla pengar från banker. Trojanen har funnits väldigt länge för PC och har nu utvecklat funktioner för mobiltelefoner, säger Jonas Thambert, IT-säkerhetsrådgivare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, till Nyheter24

Trojanen är väldigt svår att upptäcka eftersom den ligger gömd i telefonen. Ofta märker man den inte alls innan pengar har försvunnit från kontot.

- Man kan hålla koll på mobilfakturan. Har datatrafiken stigit över den vanliga förbrukningen har du troligtvis drabbats av Trojanen, säger Thambert.

Sprider sig via kontakter

Enligt Thambert kan man bli drabbad av viruset på två olika sätt. Antingen via en applikation som man laddat ner - eller när man surfar på olika webbsidor med telefonen. Det finns ingen särskild app eller webbsida som är extra utsatt av viruset.

- Trojanen finns i fildelningstjänster och kan lägga sig i vilken applikation som helst, säger Thambert.

Viruset sprider sig via telefonkontakter. De kan läsa av kontaktlistorna och om telefonen är kopplad till en mejl kan den även läsa av alla mejl.

- Trojanen skickar ut ett sms eller mejl till alla kontakter i telefonen som informerar om en ny applikation som den drabbade använt och att han/hon tycker att du också bör göra det. Installera inte utan ring upp vännen och fråga om applikationen i stället, säger Thambert.

Ingen går säker

Även användare med iPhone kan bli drabbad av banktrojaner. Just dessa trojaner drabbar inte ännu iPhone-användare men det finns andra typer av liknande trojaner som gör det.

- Det här är en ny stöldmarknad som kommer fortsätta sprida sig. Mobilen är en bärbar dator som alltid har tillgång till internet. Det har blivit ett intressant mål för trojaner. Där det finns vinster att hämta - där finns också bovarna, säger Thambert.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

En ny DNA-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

2 timmar sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.