41 kvadratmeter för 10 000 kronor i månaden.
1 av 3
41 kvadratmeter för 10 000 kronor i månaden. - Foto: Faksimil Blocket
Annonssidorna är fulla av lägenheter som hyrs ut till ockerhyror.
2 av 3
Annonssidorna är fulla av lägenheter som hyrs ut till ockerhyror. - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
40 kvadratmeter för 13 000 kronor.
3 av 3
40 kvadratmeter för 13 000 kronor. - Foto: Faksimil Blocket

Hon hyr ut till ockerpris: "Jag tycker inte att det är ett problem"

Nyheter24 granskar andrahandsuthyrningen. Del 2. Trots risken att bli återbetalningsskyldig fortsätter bostadsinnehavarna att dra till med överpriser.


Nyheter24 granskar

I fyra delar tar Nyheter24 en närmare titt på bostadsmarknaden för andrahandsuthyrning. Vad blir konsekvenserna för den som hyr ut till ockerhyra? Vad säger personerna bakom lägenhetsannonserna? Kan andrahandsgästen vägra flytta? Och dessutom; lurendrejarna som vägrar ge sig - de hyr ut lägenheter som inte finns.

Här finns del ett, tre och fyra.

Återbetalning av hyra

Årligen får hyresnämnden in hundratals ärenden gällande återbetalning av hyra. Det är fall där hyresgästen kräver återbetalning av viss del av hyran efter att hyresvärden tagit för mycket betalt. Hyresnämnden är uppdelad på åtta olika städer med ansvar för olika geografiska områden. Varje nämnd ansvarar för ärenden i respektive område.

I Stockholm, som ansvarar för Stockholms och Gotlands län, kommer det årligen in omkring 300 ärenden som gäller återbetalning av hyra. Hittills i år har det kommit in 71 fall. 2011 blev det totalt 219 ärenden, 2010  var antalet 310 och 2009 var 288 personer missnöjda med hyran.

Vad händer efter att en anmälan kommit in?

- Om hyresvärd och hyresgäst inte kan komma överens blir det sammanträde. Det blir prövat och man försöker medla, misslyckas det kan man överklaga till hovrätten, säger Birgitta Strid, registrator Stockholm och Gotlands län, till Nyheter24.

94 kvadratmeter på Östermalm i Stockholm kostar 25 000 kronor i månaden. I Solna kan du få hyra en etta för 12 000 och för en andrahandshyresgäst som är villig att betala 11 000 kronor i månaden kan drömmen om 38 kvadratmeter i Vasastan bli verklighet.

En koll på annonssidan Blocket.se och mängder av bostadsobjekt till skyhöga månadskostnader dyker upp. När Nyheter24 väljer att ta kontakt med några av hyresvärdarna möts vi av skepsis, ilska och bortförklaringar.

Du tar 10 000 kronor i månaden för en minitvåa som egentligen kostar 3 500 kronor - vad har du för skäl till det?

– Det är för avgiften och lånen, säger en av de annonserande, en kvinna som vill vara anonym.

Att månadskostnaden ligger långt över brukshyran bryr hon sig inte om. I stället hänvisar hon till att den privata "familjesituationen" måste lösas.

Rent moraliskt - tycker du inte att det är fel att ta ett sådant överpris?

– Jag har lagt ut en lägenhet på nätet och om en person vill hyra den kommer jag att redogöra för avgiften. Jag tycker inte att det är ett problem.

Är du medveten om att ett avtal inte gäller om personen väljer att dra det vidare till hyresnämnden?

– Nej, det är jag inte, medger hon.

Men trots att Nyheter24 uppmärksammar kvinnan på vilka regler som gäller står hon fast vid att hon kommer att hyra ut. Hon bortförklarar sig med att föreningen godkänt uthyrningen och att hon har ett "giltigt skäl för att hyra ut".

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

1 timme sedan
Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Örnsköldsvik: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka på Terminalvägen i Svartby.", skriver polisen på sin hemsida.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

1 timme sedan
Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.