Earth Hour inleddes i Sydney 2007. Här avfyrar man fyrverkerier precis vid operahuset efter att den mörka timmen tagit slut. Det är oklart om fyrverkerierna var miljövänliga.
1 av 9
Earth Hour inleddes i Sydney 2007. Här avfyrar man fyrverkerier precis vid operahuset efter att den mörka timmen tagit slut. Det är oklart om fyrverkerierna var miljövänliga. - Foto: Mark Baker / AP / SCANPIX
Så här har Stockholms slott sett ut när belysningen slocknat tidigare år.
2 av 9
Så här har Stockholms slott sett ut när belysningen slocknat tidigare år. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX /
Tänd Globen eller släckt Globen? Jättearenan blir mörk på lördagskvällen - men är det inte dags att göra något som verkligen påverkar?
3 av 9
Tänd Globen eller släckt Globen? Jättearenan blir mörk på lördagskvällen - men är det inte dags att göra något som verkligen påverkar? - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
4 av 9
- Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix
5 av 9
- Foto: Chiang Ying-ying/AP/ScanpixSky
6 av 9
- Foto: David Ramos/AP/Scanpix
7 av 9
- Foto: KOSTAS TSIRONIS/AP/Scanpix
Jesusstatyn i Rio de janeiro blickar ut över en mörk stad.
8 av 9
Jesusstatyn i Rio de janeiro blickar ut över en mörk stad. - Foto: Felipe Dana/AP/Scanpix
9 av 9
- Foto: Sergei Grits/AP/Scanpix

Därför ska du inte släcka lampan i kväll

Earth Hour väntas i år bli större än någonsin. Men det har aldrig påverkat elförbrukningen - och är det inte redan uppe på agendan?


Varför inte alltid ha Globen släckt?

På lördagen den 31 april deltar 75 procent av Sveriges kommuner i Earth Hour och i Stockholm slocknar bland annat slottet och Globen.

Visst, det är en manifestation för att sätta ett problem på agendan. Men om vi inte efter fem genomförda aktioner kan säga att frågan är uppe till diskussion är vårt jordklot väldigt, väldigt illa ute.

Frågan vi bör ställa oss är egentligen - varför ska Globen vara upplyst i olika roliga färger varje kväll? Är det värt att ha en fin turistattraktion om det bidrar till att vår planet går under?

JORDEN. Världens invånare förenas på lördagskvällen i en mörklagd protest mot att politikerna inte tar upp klimatfrågorna tillräckligt mycket. Earth Hour engagerar många under en mycket kort period - men påverkar få.

– Vi vill föra frågan vidare. Nu kan vi göra något konkret i stället för bara en symbolhandling som Earth Hour faktiskt är, säger Helena Olssén, el- och samhällsanalytiker på Svensk Energi, till Nyheter24.

Världsnaturfondens initiativ har växt sig större och större sedan starten 2007. Men den mörka timmen har egentligen aldrig haft någon konkret effekt.

– Det har varit väldigt svårt att se någon markant förändring. Det har handlat om cirka en procent under normal förbrukning, säger Svenska kraftnäts presschef Maria Jäderberg till Nyheter24.

Även fysikern Patrik Norqvist, känd från bland annat Boston Tea Party, är skeptisk till om aktionen har någon påverkan.

– Idén är god för att göra folk medvetna men det är en oerhört marginell effekt på förbrukningen, säger han till Nyheter24.

Ett av alla företag som kommer att släcka ned hela eller delar av sin elektriska verksamhet är Fritidsresor. I företagets butiker och kontor kommer det att vara helt mörkt under en timme. Enligt Jim Hofverberg, informationschef på TUIfly Nordic, handlar det om skyltbelysning och en del datorer som annars står på standby.

Varför kan det inte vara släckt varje kväll?

– Det är i princip nedsläckt i vanliga fall men nu släcker vi manuellt ner exempelvis skyltbelysning.

Varför är den belysningen tänd annars?

– Det är ju marknadsföring, någon som alla företag har. Och det är svårt att styra med timers, det är därför vi måste göra det manuellt ikväll.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!