Presskonferensen på torsdagen övervakades av statssekreteraren/strategen  och tidigare moderata partisekreteraren Per Schlingmann.
1 av 4
Presskonferensen på torsdagen övervakades av statssekreteraren/strategen och tidigare moderata partisekreteraren Per Schlingmann. - Foto: Viktor Adolfsson / Nyheter24
Fredrik Reinfeldts stab tog kort efter avslöjandena om Saudiarabiens avtal med Sverige över informationsflödet. Något som enligt statsvetaren Jonas Hinnefors tyder på att avgången var statsministerns beslut.
2 av 4
Fredrik Reinfeldts stab tog kort efter avslöjandena om Saudiarabiens avtal med Sverige över informationsflödet. Något som enligt statsvetaren Jonas Hinnefors tyder på att avgången var statsministerns beslut. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Sten Tolgfors lämnade på torsdagen posten som försvarsminister och hänvisade till att han fullgjort sin uppgift, att det varit planerat och att det var hans eget beslut.
3 av 4
Sten Tolgfors lämnade på torsdagen posten som försvarsminister och hänvisade till att han fullgjort sin uppgift, att det varit planerat och att det var hans eget beslut. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd tar över försvarspolitiken tills vidare.
4 av 4
Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd tar över försvarspolitiken tills vidare. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Så tog Reinfeldts stab kontrollen över Tolgfors

Statsministerns presstab tog över frågan långt innan försvarsministern avgick. Affären riskerade att växa sig för stor - och Reinfeldt blev tvungen att ta kontroll.


Detta har hänt

Skandalerna kring Tolgfors och vapenfabriken i Saudiarabien blossade upp för tre veckor sedan då SR Ekot avslöjade att en FOI-anställd i hemlighet skulle hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik. Då uppgiften riskerade att tänja på gränserna för vad FOI fick göra såg man till att bilda ett bulvanföretag, SSTI - där en FOI-anställd skulle samordna hela projektet. 

Försvarsministern ska enligt uppgifter inte ha känt till upplägget med SSTI förrän det övergavs i mars 2010 - trots att personer på hans departement hela tiden var införstådda med projektet. 

Krav på Tolgfors avgång väcktes redan för tre veckor sedan av Vänsterpartiet, men försvarsministern har hela tiden förnekat inblandning.

Efter avslöjandet om vapenfabriken anmäldes Tolgfors till KU av miljöpartisten Gustav Fridolin.

Sten Tolgfors tvingades tillslut lämna sin post som försvarsminister. Beskedet lämnade han på en presskonferens den 29 mars.

STOCKHOLM. Sten Tolgfors lämnade posten som Sveriges försvarsminister på torsdagen, men då hade hans departement sedan länge förlorat kontrollen över skandalen kring vapenfabriken i Saudiarabien.

Bara några dagar efter att affären började nystas upp kopplades numret som går till Tolgfors egen pressekreterare Mikael Östlund om - i stället skickades man vidare till statsminister Fredrik Reinfeldts pressekretare Sebastian Carlsson.

Ytterligare ett tecken på att avgången inte var planerad och på försvarsministerns egen begäran.

– Den enda rimliga tolkningen av avgången är att det var ett statsministerbeslut, säger Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, till Nyheter24.

Han har ingen insyn om hur det gått till och vem i vilket statsråds stab som fått makten över informationen men menar att frågan växt sig för stor för att endast inbegripa försvarsdepartementet.

– När det är viktigt för regeringen måste statsministern ta kontroll. Affären riskerade att ta ett nytt, snårigt varv, säger Hinnfors.

"Vi arbetar som ett team"

Sebastian Carlsson själv vill inte gå in på hur man arbetat i förhållande till försvarsdepartementet.

– Regeringskansliet är en enda myndighet och vi arbetar som ett team. I övrigt har jag ingen anledning att kommentera våra interna arbetsrutiner, säger han till Nyheter24.

På torsdagen var det samme Carlsson som redan innan presskonferensen bekräftade att Sten Tolgfors skulle avgå. Försvarsministerns pressekreterare Mikael Östlund fick också tidigare viss kritik för att han kom med dubbla besked om vad Tolgfors vetat om och inte när medierna frågade.

Nu ska statsministerstaben kontrollera nyhetsflödet

Statsvetaren Jonas Hinnfors tror att statsministerns stab också fortsättningsvis kommer att försöka äga makten över vilken information som kommuniceras ut.

– Nu handlar det om skademinimering, att kontrollera nyhetsflödet och vem som säger vad. Sen om det blir lyckosamt är en annan fråga, säger han.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!