I jakten på kidnapparna fick polisen hjälp av användare på flashback.
1 av 17
I jakten på kidnapparna fick polisen hjälp av användare på flashback. - Foto: Flashback
Den 25-årige uppsalastudenten hittades i en övergiven skola en vecka efter att han kidnappades.
2 av 17
Den 25-årige uppsalastudenten hittades i en övergiven skola en vecka efter att han kidnappades. - Foto: PAUL MADEJ / SCANPIX
Här är tråden om kidnappningen som startades av användarnamnet Sennin på nyårsafton. Då hade 25-åringen varit försvunnen i tre dagar.
3 av 17
Här är tråden om kidnappningen som startades av användarnamnet Sennin på nyårsafton. Då hade 25-åringen varit försvunnen i tre dagar.
Magnus Dahlskog, Elias Vecalius och Parastou Namdar misstänks för att ha kidnappat 25-åringen från hans hem.
4 av 17
Magnus Dahlskog, Elias Vecalius och Parastou Namdar misstänks för att ha kidnappat 25-åringen från hans hem. - Foto: Montage Privat
Magnus Dahlskog har i förhör erkänt delar av kidnappningen.
5 av 17
Magnus Dahlskog har i förhör erkänt delar av kidnappningen.
I den övergivna skolan saknades både värme och el.
6 av 17
I den övergivna skolan saknades både värme och el. - Foto: Polisen
Här hölls 25-åringen fången.
7 av 17
Här hölls 25-åringen fången. - Foto: Polisen
Enligt Lars Hedvall planerade även de misstänkta kidnapparna för hur de skulle agera om de fanns fler människor i 25-åringens lägenhet.
8 av 17
Enligt Lars Hedvall planerade även de misstänkta kidnapparna för hur de skulle agera om de fanns fler människor i 25-åringens lägenhet. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Här är de misstänkta kidnapparnas mindmap.
9 av 17
Här är de misstänkta kidnapparnas mindmap. - Foto: Polisen
Här är listan på de saker som kidnpparna behövde för att genomföra planen.
10 av 17
Här är listan på de saker som kidnpparna behövde för att genomföra planen. - Foto: Polisen
Olika typer av banker listas också i anteckningarna.
11 av 17
Olika typer av banker listas också i anteckningarna.
I anteckningsblocket hittades även en teckning på något som ser ut att föreställa tre kidnappare och 25-åringen.
12 av 17
I anteckningsblocket hittades även en teckning på något som ser ut att föreställa tre kidnappare och 25-åringen. - Foto: Polisen
I samband med husrannsakan hittades även en kalender som avslöjar den sista månadens planering. En ring har gjorts natten till den 29 december då 25-åringen kidnappades.
13 av 17
I samband med husrannsakan hittades även en kalender som avslöjar den sista månadens planering. En ring har gjorts natten till den 29 december då 25-åringen kidnappades. - Foto: Polisen
...de misstänkta kidnapparna lånade 25 000 kronor till att köpa huset utanför Robertsfors.
14 av 17
...de misstänkta kidnapparna lånade 25 000 kronor till att köpa huset utanför Robertsfors. - Foto: Polisen
Den 16 december återvänder Magnus Dahlskog och Parastou Namdar till SEB då de förde över pengarna till fel konto.
15 av 17
Den 16 december återvänder Magnus Dahlskog och Parastou Namdar till SEB då de förde över pengarna till fel konto. - Foto: Polisen
Här kommer Parastou Namdar och Magnus Dahlskog in på SEB i Linköping den 12 december...
16 av 17
Här kommer Parastou Namdar och Magnus Dahlskog in på SEB i Linköping den 12 december... - Foto: Polisen
Här är de inramade fotografierna på "kärleksparet" Namdar Parastou och Elias Vecalius.
17 av 17
Här är de inramade fotografierna på "kärleksparet" Namdar Parastou och Elias Vecalius. - Foto: Polisen

Kärleksparet förnekar kidnappningen - så var första rättegångdagen

"Det krävs en enormt bra och vattentät plan för att det här ska gå igenom. Du är den enda som kan genomföra det här trots den mentala stressen."


UPPSALA. Klockan 09.00 inleds rättegången mot de misstänkta kidnapparna Parastou Namdar, Elias Vecalius och Magnus Dahlskog i Uppsala tingsrätt.

23-åriga Parastou Namdar och 26-årige Elias Vecalius är enligt åklagaren Lars Hedvall de två som har planerat kidnappningen av den 25-årige miljonärsonen som studerade psykologi i Uppsala. Magnus Dahlskog, 26, som i media har kallats för "fångvaktaren" har i förhör erkänt delar av kidnappningen men anser sig bara vara skyldig till medhjälp till mindre grovt människorov.

– Han kommer sannolikt underkasta sig till medhjälp till mindre grovt människorov. Han har inte varit med under hela förloppet, till exempel inte planläggningen. Han har heller inte haft vetskap om allt och varit en bricka i spelet, sa Anders Norman, försvarsadvokat, till Nyheter24.

I åklagarens bevisning mot de tre beskrivs det också i åtalet att "fångvaktaren" kontaktades om planen så sent som i november förra året. Kidnappningsplanen hade dock planerats mycket längre än så. I en dator, som hittades i samband med husrannsakan, finns en skypekonversation från den 1 maj 2011 som avslöjar planen. Enligt åklagaren skriver Parastou Namdar till Elias Vecalius:

"Det krävs en enormt bra och vattentät plan för att det här ska gå igenom. Du är den enda som kan genomföra det här trots den mentala stressen."

I datorn hittades även googlesökningar som: "Spänna fast rullstol", "recept köttfärspaj", "spetsa maten", "kan man dö av 30 stilnoct", "tortyr med bilbatteri", och "hur får man tag på elpistol på smidigast sätt."

Ett tjugotal vittnen ska höras i rättegången om kidnappningen. Ytterligare tio vittnen ska berätta om sina iakttagelser kring de andra brott som Parastou Namdar och Elias Vecalius åtalats för. Den 25-årige miljonärssonen har krävt 175 000 kronor i skadestånd för kränkning och lidande.

De misstänkta kidnapparna står åtalades för människorov. Alla tre förnekar brott.

Detta har hänt:

Onsdagen den 28 december försvann en 25-årig man spårlöst i Uppsala. Mannen som pluggade psykologi kommer från början från Linköping. Han är son till en företagsledare och har i media beskrivits som "Miljonärssonen".

På måndagen den 2 januari greps en 23-årig kvinna och en 26-årig man misstänkta för människorov. I deras bil hittades flera av 25-åringens tillhörigheter.

Onsdagen den 4 januari hittas 25-åringen vid liv i en öde skola utanför Robersfors. Samtidigt som ytterligare en man grips.

Den 5 januari häktas kidnapparna, den 23-åriga kvinnan och den 26-årige mannen för människorov.

Samma dag håller polisen som tidigare varit mycket förtegen om brottet, en presskonferens vid 13-tiden.

Ytterligare en 26-årig man har häktas för kidnappningen.

De tre misstänkta åtalades torsdagen den 5 april vid Uppsala tingsrätt.

Den 12 april inleddes rättegången mot de misstänkta kidnapparna Magnus Dahlskog, Elias Vecalius och Parastou Namdar.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.