Teliasonera avslöjas nu efter att de samarbetat med flera östeuropeiska diktaturer.
1 av 4
Teliasonera avslöjas nu efter att de samarbetat med flera östeuropeiska diktaturer. - Foto: Britta Pedersen / SCANPIX
Det gemensamma för de som hamnat i säkerhetstjänsternas klor har varit telefonabonnemang hos TeliaSonera.
2 av 4
Det gemensamma för de som hamnat i säkerhetstjänsternas klor har varit telefonabonnemang hos TeliaSonera. - Foto: Fredrik Persson/SCANPIX
Teleföretaget har nämligen läckt information till diktaturerna om regimkritiker.
3 av 4
Teleföretaget har nämligen läckt information till diktaturerna om regimkritiker. - Foto: Øijord, Thomas Winje/AP/Scanpix
Lars Nyberg, vd för TeliaSonera har ännu inte kommenterat händelsen.
4 av 4
Lars Nyberg, vd för TeliaSonera har ännu inte kommenterat händelsen. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Så hjälper Teliasonera diktaturer att spåra aktivister och journalister

SVT:s Uppdrag Granskning avslöjar nordiska Teliasoneras hemliga samarbete med säkerhetstjänster i några av världens värsta diktaturer. De svenska ägarna medverkar alltså i jakten på människorättsaktivister och andra kritiker till regimerna.


"De svarta lådorna"

Nordiska TeliaSonera har tidigare gett sken av att kundinformation enbart utlämnas efter noga överväganden.

Nya uppgifter bekräftar däremot att teleföretaget utskiljningslöst släpper information om regimkritiker till östeuropeiska säkerhetstjänster.

Programmet som installerats på de oppositionellas telefoner kallas för "SORM", eller internt - "De svarta lådorna". Diktaturernas säkerhetstjänst får på så vis direkt access till både telefontrafik och SMS - i realtid. De kan alltså avlyssna i princip vem som helst, när som helst.

Enligt Uppdrag Granskning tjänar TeliaSonera närmare 25 procent av totalvinsten på 36 miljarder kronor från verksamheten i öst.

STOCKHOLM. Den svenska telejätten Teliasoneras samarbete med flera diktaturer i Östeuropa avslöjas i kvällens Uppdrag Granskning i SVT. Samarbetet har möjliggjort att länder som Uzbekistan, Kazakstan, Tadzjikistan, Azerbajdzjan, Georgien och Vitryssland fått tillgång till information om "journalister, människorättsaktivister och oppositionella" som uppfattats som ett hot mot regimerna.

- Med den totala kontroll som regimerna har i dag finns det inget hopp att de här länderna någonsin kommer att bli demokratier, säger Uppdrag Gransknings källa, i onsdagens program och fortsätter:

- Det finns inte någon gräns för hur mycket man avlyssnar, ingen alls.

"De svarta lådorna"

I samband med reportaget, som fått namnet "De svarta lådorna", har Uppdrag Granskning besökt en del av de aktivister och journalister som hamnat hos KGB eller andra säkerhetstjänster. Gemensamt för dessa oppositionella är ett eller flera telefonabonnemang hos Teliasonera.

- De etiska koderna framstår som ett skämt när man ser hur det fungerar i det dagliga arbetet, säger UG:s källa.

Källan, som vill förbli anonym, har haft en central roll och anses vara en av nyckelpersonerna under Teliasoneras expansion österut.

TeliaSonera har ännu inte kommenterat avslöjandet.

Se reportaget i SVT klockan 20.00 på onsdagen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trevande optimism i Qatar – men mycket kvarstår

Narkotikaförsäljning jämförs med serviceyrke

Försäkringskassan återkräver nästan 900 000 kronor från en man som fått sjukpenning samtidigt som han sålt narkotika. I sitt beslut jämför Försäkringskassan narkotikaförsäljningen med ett serviceyrke, rapporterar P4 Kalmar.

Oppositionen: Brist på förslag här och nu

Miljöpartiet och Centerpartiet tycker att regeringens energiproposition ekar tom på förslag här och nu. Vi och industrin vill ha ett mål nu för 2030 och för 2035. Det är nu vi behöver omställningen, det är nu vi behöver den förnybara energin, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.

Ja till omstridd säkerhetslag i Hongkong

Hongkongs parlament har röstat ja till en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Costco Wholesale etablerade sig i Sverige 2022 och fler varuhus är redan på gång. Men hur gick det egentligen för den amerikanska butiksjätten under deras första år i Sverige?

Föräldrar åtalas – stängde in barn i källare

Ett föräldrapar i Halmstad åtalas för olaga frihetsberövande av sina barn. Enligt misstanken ska de ha stängt in barnen i en mörk källare, och pappan är också misstänkt för flera fall av misshandel.