Vanillin, kakao, socker, karamel, lakrits och menthol är några av smakerna.
1 av 2
Vanillin, kakao, socker, karamel, lakrits och menthol är några av smakerna. - Foto: Robert Henriksson / SCANPIX
Förslaget läggs fram inom kort av EU-kommissionens hälsodirektora.
2 av 2
Förslaget läggs fram inom kort av EU-kommissionens hälsodirektora. - Foto: BERTIL ERICSON/Scanpix

Nu kan EU stoppa snuset i Sverige

Det nya EU-förslaget skulle innebära slutet för svenskt snus tror tobaksföretaget Swedish Match som ser förslaget som ”synnerligen allvarligt”.


Här är några av smakerna

Enligt Folkhälsoinstitutet snusar omkring en miljon svenskar. Enligt branschen röker svenska män i mindre utsträckning än i andra länder, tack vare snusets utbredning.

Här är några av smakerna som kan förbjudas:

Vanillin

Kakao

Socker

Karamel

Lakrits

Menthol

SVERIGE. EU-kommissionen är på väg att sätta stopp för en miljon svenskar. Enligt ett nytt förslag ska en stor mängd olika smaktillsatser i tobak förbjudas.

– Det här innebär slutet för svenskt snus som vi känner det i dag. För oss drabbar det hela portföljen – flera smaker som funnits i över 200 år, säger Patrik Hildingsson, informationsdirektör på Swedish Match, till Aftonbladet.

Det eventuella snusförbudet har även fått kändisar att rasa.

– Då tar jag fan i helvete livet av mig, säger Alex Schulman, skribent och författare, till Aftonbladet.

Sverige har sedan tidigare fått ett undantag från snusförbudet i EU. Men nu visar det sig att man kan kommer runt förbudet genom att införa det med hjälp av det nya remissförslaget om ett nytt tobaksdirektiv - som inom kort presenteras av EU-kommissionens hälsodirektora.

Allt snus i Sverige innehåller något av smakämnena som finns med på listan. På Swedish Match som tillverkar märken som General, Ettan, Grov och Göteborgs Rapé, och har 85 procent av marknaden, ser man förslaget som ”synnerligen allvarligt”. Man har heller inte analyserat om dagens smaker kan ersättas med andra.

Enligt EU-parlamentarikern Christofer Fjellner måste nu EU bestämma sig då man inte kan både förbjuda snuset och bestämma vad det ska innehålla.

– Jag förväntar mig att vi svenska ledamöter kommer stå upp som en för att rösta ned det här och att svenska regeringen röstar emot det i ministerrådet, säger Christofer Fjellner till Aftonbladet.

EU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här tvingas Maria Forsblom lämna "Nyhetsmorgon"-studion – mitt i direktsändning

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWh. Det framgår av regeringens energiproposition, som också innehåller etappmål på vägen dit.

Man jagas för dubbelmord i Nässjö

En man i 35-årsåldern misstänks för dubbelmord i Nässjö, sedan två män hittats döda efter en brand i ett flerfamiljshus i februari.

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Pappan till den svenske man som uppges ha dödats i en skottlossning i Turkiet på söndagskvällen bekräftar att hans son blev ihjälskjuten.

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.