Nyheter24 har sökt David Kronlid för att höra vad han tycker om M:s nye partisekreterare.
1 av 2
Nyheter24 har sökt David Kronlid för att höra vad han tycker om M:s nye partisekreterare. - Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX
Har du verkligen inga lik i garderoben, Kent?
2 av 2
Har du verkligen inga lik i garderoben, Kent? - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

EXTRA: Persson bjöd in sverigedemokrat till Alliansen

Moderaternas nye partisekreterare bjöd in David Kronlid till majoriteten i Örebro.


STOCKHOLM. När han presenterades som ny partisekreterare i Moderaterna sa Kent Persson att han inte "har några lik i garderoben" med sig från tiden som kommunalråd i Örebro. Men hösten 2011 lät han avhoppande sverigedemokraten David Kronlid "bjudas in i stugvärmen" och få en plats hos den borgerliga majoriteten.

För det kritiserades kommunalrådet Persson i en ledare i Nerikes Allehanda.

Men i november 2011 verkar det som att Kent Persson glömt bort att han bjudit in den före detta Sverigedemokraten till Alliansen. I ett inlägg på sin blogg skriver han:

"Vi förhandlar nämligen inte med SD. Vi håller vårt löfte från valet och har därmed inget samarbete med SD. Vi kommer heller inte att ha det. SD har förstått det och är förmodligen sura för det. Det är lika bra att SD vänjer sig med det. SD har inget reellt politiskt inflytande och kommer heller ej att få det. Skälet är lika enkelt som självklart. Våra värderingar och åsikter är lika oförenliga med Sverigedemokraternas värderingar och åsikter som eld och vatten är."

Persson har även tidigare visat intresse för samarbete med andra partier, något som kan tyda på att han är minst sagt villig att kompromissa för att få eller behålla makten. I en debattartikel på SvD Brännpunkt i september krävde han att regeringen skulle bjuda in Miljöpartiet till samarbete.

"Stöttar agendan på riksplanet"

Kronlid valdes in 2010 som en av fyra sverigedemokratiska ledamöter i kommunfullmäktige men hoppade av partiet. David Kronlid benämner sig själv numera som "oberoende borgerlig" och har ännu inte hittat något nytt parti. Han sympatiserar dock fortfarande med SD - på riksnivå - och hans fru Julia Kronlid sitter i riksdagen för Sverigedemokraterna.

– Lokalt har partiet haft väldigt dåligt omdöme, rasistiska uttalanden har gjorts. Men agendan på riksplanet stöttar jag, har han sagt till NA.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur han attackerades av SD-toppen Kent Ekeroth på grund av detta. Kronlid har också kritiserat hur partiet fungerar, framför allt gapet mellan centralorganisationen och lokalpolitikerna.

– Det är toppstyrt. Den där konflikten har funnits i några år nu. Jag tror att man är väldigt rädda för att utvecklingen ska bli samma som i Ny demokrati, sa Kronlid tidigare till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.