Kanske inte lika god stämning mellan minister och myndighet nu?
1 av 4
Kanske inte lika god stämning mellan minister och myndighet nu? - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Anna Ekström menade i sitt KU-förhör att Skolverket hade kunnat förutse problemen om de fått det på sitt bord i tid.
2 av 4
Anna Ekström menade i sitt KU-förhör att Skolverket hade kunnat förutse problemen om de fått det på sitt bord i tid. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Lärarlegitimationsreformen har försenats till 1 december 2013.
3 av 4
Lärarlegitimationsreformen har försenats till 1 december 2013. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Jan Björklund skyllde allt på Skolverket och sa att regeringen "bara skriver själva förordningen".
4 av 4
Jan Björklund skyllde allt på Skolverket och sa att regeringen "bara skriver själva förordningen". - Foto: Per Groth / SCANPIX

Jan Björklund skyller haveriet på Skolverket

Utbildningsministern säger att det är myndighetens fel, samma myndighet som säger att de fick lärarlegitimationerna i knäet.


Lades ut på ett bemanningsföretag

Utfärdandet av lärarlegitimationerna togs om hand av bemanningsföretaget Proffice men skandaler avslöjades om hur de haft tävlingar bland arbetslagen om vem som kunde utfärda flest. I potten för den som vann fanns bland annat en ostbricka. Skolverkets avdelningschef Tommy Lagergren anklagades för jäv.

I KU-förhöret konstaterade Jan Björklund att man kan tycka vad man vill om bemanningsföretag men att alla inblandade följt lagar och regler när Proffice fick uppdraget.

STOCKHOLM. Regeringen må skriva själva förordningarna men det är Skolverkets fel att lärarlegitimationerna försenas. Det var utbildningsminister Jan Björklunds (FP) besked när han på måndagen förhördes av konstitutionsutskottet.

– Det är en myndighet som har totalansvar. Jag har inget annat underlag än det som myndigheten förser mig med, sa han och påpekade att varken Skolverket eller något av lärosätena kunnat förutse problemen med reformen.

"Om inte de påtalar problemen vet jag inte hur det ska gå till"

Flera ledamöter i KU ifrågasatte hur beredningen egentligen gått till eftersom Skolverkets generaldirektör Anna Ekström i förra veckan påpekade att de fått förordningen om lärarnas behörighet i knäet utan att hinna utreda ordentligt.

– Jag hade gärna sett att vi kunnat förutse detta men om inte de som har sakkunskapen påtalar problemen vet jag inte hur det ska gå till, fortsatte ministern.

Sedan påpekade han att regeringen visst kan gå emot myndigheterna rent politiskt men att det inte funnits något annat underlag att gå på. Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur till exempel betyg från tidigare årskurser var just ett sådant politiskt beslut, enligt Skolverket.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!