- Foto: Anders Wiklnd/Scanpix

Trakasserad transsexuell utvisas till Ryssland

Migrationsverket kritiseras nu sedan de kallat en transexuell kvinna för "han" och vägrat låta henne stanna kvar i Sverige.


En transsexuell kvinna från Ryssland fick nyligen veta att hon fått avslag på sin asylansökan från Migrationsverket och tvingas åka tillbaka till hemlandet som förbjuder positiv "propaganda" för personer med avvikande könsidentitet, såsom homo-, bi och transpersoner.

- HBT-utvecklingen i Ryssland går inte åt rätt håll. Det är en svår situation för HBT-personer i Ryssland, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL, till Nyheter24.

Kvinnan, som vill vara anonym, har själv fått uppleva trakasserier från den ryska polisen som tvingat henne klä av sig naken, slagit henne och urinerat på henne.

Innan hon började med hormonbehandlingen fick hon dessutom sparken från sitt jobb eftersom hennes chef hade svårt med hennes sexualitet.

- Du har ett val, antingen slutar du eller så tar du tag i dina problem. Bögar är inte välkomna här, sa kvinnans chef innan hon genomgick sin hormonbehandling.

Kvinnan har flera gånger ansökt om asyl i Sverige men blivit nekad varje gång. Enligt Migrationsverket har inte kvinnan upplevt tillräckligt allvarliga incidenter i sitt hemland för att kunna söka asyl. Jane Faye, skribent på Pink News, ifrågasätter Migrationsverkets trovärdighet i sin bedömning då de dragit en gräns och kallat kvinnan för "han".  Detta är något även Ulrika Westerlund på RFSL anser minskar Migrationsverkets trovärdighet.

-  Det är inte speciellt trovärdigt av Migrationverket att inte se transidentiteten och kalla personen för "han", säger hon och fortsätter:

- Jag tror att hon hade goda skäl att komma hit. Jag tror det kommer att bli en svår situation för henne när hon kommer till Ryssland.

Nu har kvinnan och hennes flickvän mindre än tio dagar på sig att lämna Sverige.

/
HBT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!