Hans Linde (V) reagerade med förvåning på Socialdemokraternas agerande.
1 av 2
Hans Linde (V) reagerade med förvåning på Socialdemokraternas agerande. - Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX
Urban Ahlin är vice ordförande i Utrikesutskottet.
2 av 2
Urban Ahlin är vice ordförande i Utrikesutskottet. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

S röstade emot sig själva för att slippa stöd från SD

"Så sent som i morse fanns en gemensam text som Socialdemokraterna var beredda att stödja."


När utrikesutskottet på torsdagen skulle fatta beslut om hur Sverige ska agera i EU vad gäller Västsaharas självständighet var det slagläge för oppositionen. Socialdemokraternas förslag  om att Sverige ska verka för ett erkännande av Västsahara hade stöd av samtliga oppositionspartier, inklusive Sverigedemokraterna.

Men rädslan för att kopplas samman med de SD tycks ha blivit för mycket. I sista stund ändrade sig Socialdemokraterna och gick emot sitt eget  beslut.

Ett agerande som förvånar.

- Så sent som i morse fanns en gemensam text som vi var överens om, säger Vänsterpartiets Hans Linde som också sitter i Utrikesutskottet.

Gör man det här bara för att inte få SD i knät?

- Exakt. Jag har svårt att se argument för det här. Socialdemokraterna använde rena svepskäl i utskottet. Både vi och Miljöpartiet tycker att Socialdemokraterna är väldigt fega, säger Hans Linde.

Även SD reagerade med förvåning.

– Detta är det märkligaste jag varit med under min tid i utrikesutskottet, säger Julia Kronlid (SD) i ett pressmeddelande och fortsätter:

–  Nu får vi en absurd situation i riksdagen där Socialdemokraterna kommer rösta emot sitt eget förslag – endast därför att vi tyckte likadant.

Hans Linde säger att det är sorgligt inte bara för att man anpassar sig för mycket till SD utan också för att man hade en verklig chans att ta ett steg framåt.

–  Det var ett socialdemokratiskt kongressbeslut, det var ett gemensamt rödgrönt vallöfte och det var Socialdemokraternas egen motion där de formulerat förslaget, säger han.

Nyheter24 har sökt Urban Ahlin vars pressekreterare Ingela Nilsson hänvisar till hans svar till nyhetsbyrån TT.

Till TT säger Ahlin att han inte deltar i något spel och att SD vill ha en annan politik för Västsahara än Socialdemokraterna vill.

EU
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ljusare förhoppningar kring tysk ekonomi

Schweizisk klockexport ur led

Suget efter schweiziska lyxklockor minskar tydligt. I februari sjönk exporten med 3,8 procent på årsbasis – blott andra gången de tre senaste åren som man noterar fallande exportsiffror.

Åtvidaberg: Polisen rapporterar om skottlossning

"Höga smällar var misstänkt skottlossning", skriver polisen på sin hemsida.

Populära butiken tvingas stänga efter 172 år: "Bestörta"

I 172 år har den kända skinnbutiken lockat till sig turister, sommargotlänningar och öbor. Men nu tvingas Visbys äldsta affär att stänga.

Försvagad sits för Danmarks regering

Den danska regeringens position försvagas och Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne stärks sedan en folketingsledamot bytt parti till hennes och en politisk vilde också bestämt sig för att gå med där.

Ras för bitcoin

Kryptovalutor som bitcoin faller kraftigt och just bitcoin har under morgonen backat drygt 5 procent. Nedgången betyder att en bitcoin nu handlas kring drygt 63 800 dollar vilket innebär en nedgång på 10 procent de senaste fem dagarna.