Enligt professorn Stig Arlinger bör ljudnivåerna sänkas med tre decibel.
1 av 4
Enligt professorn Stig Arlinger bör ljudnivåerna sänkas med tre decibel. - Foto: Adam Ihse / SCANPIX
Ny forskning visar att dagens ljudnivåer kan leda till hörselfel...
2 av 4
Ny forskning visar att dagens ljudnivåer kan leda till hörselfel... - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
...som inte kan upptäckas med vanliga hörseltest.
3 av 4
...som inte kan upptäckas med vanliga hörseltest. - Foto: Adam Ihse / SCANPIX
Thomas Johansson, manager och styrelseordförande Live Nation Europa, är kritisk till förslaget.
4 av 4
Thomas Johansson, manager och styrelseordförande Live Nation Europa, är kritisk till förslaget. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Arrangörerna sågar nya förslaget: "Konserten förstörs om ljudet sänks"

Enligt Socialstyrelsen kan ljudnivåerna på konserter, festivaler och sportevenemang komma att sänkas.


Kommunen sköter tillsynen

I dagsläget ligger den tillåtna decibelnivån på 100 och det är arrangörens uppgift att se till att ljudnivån inte överstigs. Om den gör det kan det, efter en lång process, leda till vite.

– Tillsynen ligger på kommunerna som ibland gör oanmälda kontroller. Om man märker att ljudnivån är för hög får verksamheten i uppgift att själva redogöra för varför och hur man gör för att själva kontrollera att nivåerna är korrekta. Upprepas överträdelsena kan det efter en lång process leda till ett vite på 200 000 kronor för arrangören, säger Rebecka Thulesson utredare på Socialstyrelsen, till Nyheter24.

Musiken kan komma att sänkas på konserter och festivaler. Ny forskning visar nämligen att dagens tillåtna ljudnivåer kan leda till hörselskador.

– Det finns några skrämmande djurförsök, där man exponerat försöksdjur för ljudnivåer som är ungefär jämförbara med vad som uppstår på en typisk popkonsert. När man gått in och tittat i innerörat och då sett att trots att hörseltrösklarna varit normala igen, så har en kvarstående skada i snäckan funnits kvar, säger professor Stig Arlinger, expert på hörselskaderisker, till SR Ekot.

Arlinger fick i uppdrag av Socialstyrelsen att granska riskerna med höga ljudnivåer och hans resultat blev att nivåerna måste sänkas. Enligt Arlinger bör ljudnivåerna sänkas med tre decibel, från dagens 100 till 97.

Thomas Johansson, styrelseordförande på konsert- och evenemangsarrangören Live Nation, är kritisk till förslaget.

– Vi som arrangör tycker att det är fel. Det finns ingenstans i Europa där ljudnivåerna är så låga.

Kan det förstöra konsertupplevelsen?

– Ja, självklart.

Johansson undrar huruvida sänkta ljudnivåer även gäller på en konsert med en symfoniorkester eller för ett sportevenemang. Han får svar av Rebecka Thulesson, utredare på Socialstyrelsen.

– Det gäller alla typer av ljudarrangemang där det är en hög ljudnivå. Det kan gälla sporttävlingar och gym där det ofta är väldigt höga volymer i exempelvis spinninghallarna, säger hon till Nyheter24.

"Tittar på tre olika delar"

För tillfället håller Socialstyrelsen på att titta på tre olika delar gällande ljudnivåerna.

– En del handlar om att sänka riktvärdet, en annan om att använda det snabbare mätvärdet LCpeak och den tredje delen om informationsplikt, att verksamheten ska behöva informera gästerna om risken för hörselskador.

När kommer ett beslut?

– Det vi har nu är en sammanställning av Stig Arlingers forskning och en konsekvensanalys som vi fick tillbaka i slutet av mars. Nu jobbar vi med en intern arbetsgrupp. Blir det att vi beslutar att förändra det allmäna rådet kommer det att ske om omkring ett och ett halvt år, säger Thulesson till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!