Nyheter24

tis 2 sep 2014

TIPSA OSS!

Annie Lööf - en ambitiös "floskeldrottning"?

Publicerad 2012-05-08 07:34
 • BILD 1 av 12
  Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

  Floskeldrottning?

 • BILD 2 av 12
  Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

  23-åriga Annie Johansson som riksdagsledamot i oktober 2006.

 • BILD 3 av 12
  Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

  26-åriga Annie under Almedalsveckan 2009.

 • BILD 4 av 12
  Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

  Tillsammans med Allianskollegorna Göran Hägglund (KD), Jan Björklund (FP) och Fredrik Reinfeldt (M).

 • BILD 5 av 12
  Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

  Annie Lööf tillsammans ed företrädaren Maud Olofsson.

 • BILD 6 av 12
  Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

  Lööf med Lena Ek, Anna-Karin Hatt och Eskil Erlandsson.

 • BILD 7 av 12
  Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

  Innan Lööf tog över partiledarrollen var hon Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

 • BILD 8 av 12
  Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

  Lööf på ELLE-galan med sin presschef Johanna Martin.

 • BILD 9 av 12
  Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

  Somaren 2011 gifte sig Annie med sin Carl-Johan och bytte från Johansson till Lööf. Här är makarna på Nobelfesten senare samma år.

 • BILD 10 av 12
  Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

  Lööf tillsammans med Kinas premiärminister Wen Jiabao Volvos vd Stefan Jakoby.

 • BILD 11 av 12
  Foto: Adam Ihse / SCANPIX

  Lööf har fått skarp kritik efter att hon i Ekots lördagsintervju inte kunde definiera om "Kina är en demokrati eller en diktatur"- Här tillsammans med Kinas premiärminister Wen Jiabao.

 • BILD 12 av 12
  Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

  Annie Lööf och partikollegan Fredrick Federley.

NYHETER24 GRANSKAR RIKSDAGENS UNGA DEL 2. Sveriges yngsta partiledare vill vara tydlig, men det tycks vara lättare sagt än gjort. Nyheter24 tittar närmare på vad Centerpartiets ledare, tillika regeringens näringsminister, hittills lyckas åstadkomma?

Ordet ambitiös används ofta tillsammans med namnet Annie Lööf. Det blir svaret på hur det kommer sig att hon redan vid rekordung ålder tagit över partiledarrollen i Centerpartiet, hur hon är som politiker och hur hon är som privatperson.

Men vad har hon, förutom att vara ambitiös, rent konkret gjort för att komma dit hon är i dag inom politiken? Det är svårare att svara på. Både för partikamrater, statsvetare och inte minst för Annie själv. Politikern som vid flera tillfällen sagt att hon ska vara tydlig misslyckas nämligen gång på gång med att ge några konkreta svar.

– Hon har upptäckt att det inte är så lätt att vara både partiledare och näringsminister, säger statsvetaren Mikael Sundström vid Lunds universitet, som bland annat är medförfattare till "Ett smalare men vassare Centerparti", till Nyheter24.

"Ingen Lööf-effekt"

När Annie Lööf tog över efter Maud Olofsson hoppades partiet på ökat antal väljare. En ökning som visat sig utebli. De senaste undesökningarna pekar alla på att C ligger stabilt på låga siffror.

– Många i Centerpartiet är ytterst besvikna på siffrorna. Men det är som man säger "en ledare kan inte höja partiet - men en dålig kan sänka det". Man hoppades för mycket på Annie Lööf. Centerpartiet är ett litet parti som inte lockar så många. Det tar tid att ändra politiken och därför kommer man inte kunna prata om någon Lööf-effekt förrän efteråt, säger Sundström.

Men vad har hon gjort konkret?

– Hon fick sitt namn när hon gick emot med FRA, där visade hon politiskt mod. Och hon fick falangsupportrar med högern. Men eftersom hon är 28 år har hon inte hunnit göra mer konkreta saker.

Men senare svängde hon ju om FRA?

– Nu som partiledare och minister var hon ju tvungen att gå igenom sina ideal. Det är svårt att vara tydlig när partiet och regeringen vill åt andra hållet, säger Sundström och fortsätter:

– Vi kommer inte att se vad hon betyder för partiet förrän tidigast till sommaren. Hon håller på och ändrar politiken. Men vi vet inte än om något kommer att hända. Det var för många som hoppades på den nya unga partiledaren.

Partikollegan och bundsförvanten Fredrick Federley är säker på att Lööfs intåg kommer att märkas, och menar att hon redan lyckats strama upp ett tidigare spretigt parti.

– Det är mer strukturerat och genomtänkt. Vi följer en linje och håller den kursen, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Det kommer att märkas, vi har en strategi och ett utarbetat idéprogram.

Själv menar Lööf att hon och partiet ständigt jobbar uppåt.

– Centerpartiet har under väldigt många år haft alldeles för låga opinionssiffror och det är min ambition som ny partiledare att dra igång ett omfattande strategiarbete för att Centerpartiet ska växa i hela landet, säger hon till Nyheter24 direkt efter söndagens partiledardebatt.

Förprogrammerad och opersonlig

Under valkampanjen var Lööf noga med att ständigt uppmärksamma att "Centerpartiet ska synas i fler kanaler". Men exakt vilka kanaler har hon aldrig gått in på. Själv syns partiledaren och näringsministern gärna på både bloggen och twitter. Men trots synligheten är det få som vet vem hon är, annat än ägare av ett stramt konstant leende och tydligt inövade svar.

– Allt var förpaketerat, "du ser ut så här och svarar så". Det tycker jag att hon har blivit bättre på, och hon har inte längre samma leende, hon har blivit mer personlig, säger Sundström.

Fredrick Federley är inne på samma spår.

– Det är väl klart att jag ser henne annorlunda nu. Hon är i en ny roll och med ett helt annat ansvar. Men det där kommer med tiden, säger han.

Kina-missen

Lööfs inövade svar må vid flera tillfällen ha misslyckats med att uppfylla det egna kravet på tydlighet, men har heller inte lett till särskilt många rubriker. Tills hon medverkade i Ekots lördagsintervju och misslyckades med att svara på om man ska definiera Kina som en demokrati eller en diktatur.

Skadades bilden av henne efter intervjun?

– Den lördagsintervjun gick inte bra. Det måste man konstatera. Men det är bara en intervju, den hämtar man sig ifrån även om det kommer att ta tid, säger Sundström.

Enligt Fredrick Federley är Kina-frågan "utredd och klar".

– Annie har rett ut det där. Kina är en stor affärspartner och så är det, säger han till Nyheter24.

Enligt statsvetaren Sundström var lördagsintervjun ett misslyckat undantag i en annars förbättrad utveckling.

– Bortsett från lördagsintervjun tycker jag att hon har blivit bättre i media. Tidigare hade hon en tendens att hela tiden komma med förprogrammerade och inövade svar och hon har kallats floskeldrottning, men jag tycker att hon bättrat sig.

En näringsminister utan arbetslivserfarenhet

Lööf blandar uppdraget som partiledare med rollen som näringsminister, något som väckt en del frågetecken då 28-åringen själv knappt hunnit vara ute på arbetsmarknaden.

– Jag har ju en juristutbildning, där utöver har jag haft anställning om än i kortare sekvenser. Jag har både haft anställning i London men också här i Sverige och arbetat inom en rad olika områden, svarar hon på Nyheter24:s fråga om hennes egen erfarenhet, och fortsätter:

– Min fördel är att jag tar ungas perspektiv in i politiken. Jag har kunnat kombinera utbildning och jobb med att faktiskt ha en politisk karriär där jag haft möjlighet till inflytande.

"Helt ohotad"

Oavsett arbetslivserfarenhet, märkta förändringar, låga siffror eller luddiga svar sitter Lööf "helt ohotad".

– Det finns inte på kartan att hon skulle bytas ut innan valet, och om partiet klarar sig igenom det sitter hon säkert, det finns inget knorr, säger statsvetaren Sundström.

Och själv tycks hon inte vara särskilt orolig.

Jag känner ett starkt förtroende i Centerpartiet att leda partiet till nya framgångar, säger hon till Nyheter24.


KOMMENTARER