Nyheter24

mån 21 april 2014

TIPSA OSS!
12 bilder
 
 • Floskeldrottning?

  Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
 • 23-åriga Annie Johansson som riksdagsledamot i oktober 2006.

  Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
 • 26-åriga Annie under Almedalsveckan 2009.

  Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
 • Tillsammans med Allianskollegorna Göran Hägglund (KD), Jan Björklund (FP) och Fredrik Reinfeldt (M).

  Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
 • Annie Lööf tillsammans ed företrädaren Maud Olofsson.

  Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
 • Lööf med Lena Ek, Anna-Karin Hatt och Eskil Erlandsson.

  Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
 • Innan Lööf tog över partiledarrollen var hon Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

  Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
 • Lööf på ELLE-galan med sin presschef Johanna Martin.

  Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
 • Somaren 2011 gifte sig Annie med sin Carl-Johan och bytte från Johansson till Lööf. Här är makarna på Nobelfesten senare samma år.

  Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
 • Lööf tillsammans med Kinas premiärminister Wen Jiabao Volvos vd Stefan Jakoby.

  Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
 • Lööf har fått skarp kritik efter att hon i Ekots lördagsintervju inte kunde definiera om "Kina är en demokrati eller en diktatur"- Här tillsammans med Kinas premiärminister Wen Jiabao.

  Foto: Adam Ihse / SCANPIX
 • Annie Lööf och partikollegan Fredrick Federley.

  Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Annie Lööf - en ambitiös "floskeldrottning"?

NYHETER24 GRANSKAR RIKSDAGENS UNGA DEL 2. Sveriges yngsta partiledare vill vara tydlig, men det tycks vara lättare sagt än gjort. Nyheter24 tittar närmare på vad Centerpartiets ledare, tillika regeringens näringsminister, hittills lyckas åstadkomma?

Ordet ambitiös används ofta tillsammans med namnet Annie Lööf. Det blir svaret på hur det kommer sig att hon redan vid rekordung ålder tagit över partiledarrollen i Centerpartiet, hur hon är som politiker och hur hon är som privatperson.

Men vad har hon, förutom att vara ambitiös, rent konkret gjort för att komma dit hon är i dag inom politiken? Det är svårare att svara på. Både för partikamrater, statsvetare och inte minst för Annie själv. Politikern som vid flera tillfällen sagt att hon ska vara tydlig misslyckas nämligen gång på gång med att ge några konkreta svar.

– Hon har upptäckt att det inte är så lätt att vara både partiledare och näringsminister, säger statsvetaren Mikael Sundström vid Lunds universitet, som bland annat är medförfattare till "Ett smalare men vassare Centerparti", till Nyheter24.

"Ingen Lööf-effekt"

När Annie Lööf tog över efter Maud Olofsson hoppades partiet på ökat antal väljare. En ökning som visat sig utebli. De senaste undesökningarna pekar alla på att C ligger stabilt på låga siffror.

– Många i Centerpartiet är ytterst besvikna på siffrorna. Men det är som man säger "en ledare kan inte höja partiet - men en dålig kan sänka det". Man hoppades för mycket på Annie Lööf. Centerpartiet är ett litet parti som inte lockar så många. Det tar tid att ändra politiken och därför kommer man inte kunna prata om någon Lööf-effekt förrän efteråt, säger Sundström.

Men vad har hon gjort konkret?

– Hon fick sitt namn när hon gick emot med FRA, där visade hon politiskt mod. Och hon fick falangsupportrar med högern. Men eftersom hon är 28 år har hon inte hunnit göra mer konkreta saker.

Men senare svängde hon ju om FRA?

– Nu som partiledare och minister var hon ju tvungen att gå igenom sina ideal. Det är svårt att vara tydlig när partiet och regeringen vill åt andra hållet, säger Sundström och fortsätter:

– Vi kommer inte att se vad hon betyder för partiet förrän tidigast till sommaren. Hon håller på och ändrar politiken. Men vi vet inte än om något kommer att hända. Det var för många som hoppades på den nya unga partiledaren.

Partikollegan och bundsförvanten Fredrick Federley är säker på att Lööfs intåg kommer att märkas, och menar att hon redan lyckats strama upp ett tidigare spretigt parti.

– Det är mer strukturerat och genomtänkt. Vi följer en linje och håller den kursen, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Det kommer att märkas, vi har en strategi och ett utarbetat idéprogram.

Själv menar Lööf att hon och partiet ständigt jobbar uppåt.

– Centerpartiet har under väldigt många år haft alldeles för låga opinionssiffror och det är min ambition som ny partiledare att dra igång ett omfattande strategiarbete för att Centerpartiet ska växa i hela landet, säger hon till Nyheter24 direkt efter söndagens partiledardebatt.

Förprogrammerad och opersonlig

Under valkampanjen var Lööf noga med att ständigt uppmärksamma att "Centerpartiet ska synas i fler kanaler". Men exakt vilka kanaler har hon aldrig gått in på. Själv syns partiledaren och näringsministern gärna på både bloggen och twitter. Men trots synligheten är det få som vet vem hon är, annat än ägare av ett stramt konstant leende och tydligt inövade svar.

– Allt var förpaketerat, "du ser ut så här och svarar så". Det tycker jag att hon har blivit bättre på, och hon har inte längre samma leende, hon har blivit mer personlig, säger Sundström.

Fredrick Federley är inne på samma spår.

– Det är väl klart att jag ser henne annorlunda nu. Hon är i en ny roll och med ett helt annat ansvar. Men det där kommer med tiden, säger han.

Kina-missen

Lööfs inövade svar må vid flera tillfällen ha misslyckats med att uppfylla det egna kravet på tydlighet, men har heller inte lett till särskilt många rubriker. Tills hon medverkade i Ekots lördagsintervju och misslyckades med att svara på om man ska definiera Kina som en demokrati eller en diktatur.

Skadades bilden av henne efter intervjun?

– Den lördagsintervjun gick inte bra. Det måste man konstatera. Men det är bara en intervju, den hämtar man sig ifrån även om det kommer att ta tid, säger Sundström.

Enligt Fredrick Federley är Kina-frågan "utredd och klar".

– Annie har rett ut det där. Kina är en stor affärspartner och så är det, säger han till Nyheter24.

Enligt statsvetaren Sundström var lördagsintervjun ett misslyckat undantag i en annars förbättrad utveckling.

– Bortsett från lördagsintervjun tycker jag att hon har blivit bättre i media. Tidigare hade hon en tendens att hela tiden komma med förprogrammerade och inövade svar och hon har kallats floskeldrottning, men jag tycker att hon bättrat sig.

En näringsminister utan arbetslivserfarenhet

Lööf blandar uppdraget som partiledare med rollen som näringsminister, något som väckt en del frågetecken då 28-åringen själv knappt hunnit vara ute på arbetsmarknaden.

– Jag har ju en juristutbildning, där utöver har jag haft anställning om än i kortare sekvenser. Jag har både haft anställning i London men också här i Sverige och arbetat inom en rad olika områden, svarar hon på Nyheter24:s fråga om hennes egen erfarenhet, och fortsätter:

– Min fördel är att jag tar ungas perspektiv in i politiken. Jag har kunnat kombinera utbildning och jobb med att faktiskt ha en politisk karriär där jag haft möjlighet till inflytande.

"Helt ohotad"

Oavsett arbetslivserfarenhet, märkta förändringar, låga siffror eller luddiga svar sitter Lööf "helt ohotad".

– Det finns inte på kartan att hon skulle bytas ut innan valet, och om partiet klarar sig igenom det sitter hon säkert, det finns inget knorr, säger statsvetaren Sundström.

Och själv tycks hon inte vara särskilt orolig.

Jag känner ett starkt förtroende i Centerpartiet att leda partiet till nya framgångar, säger hon till Nyheter24.KOMMENTARER

1 bild
 
 • Feministiskt initiativ, Mattias Allring, Feminism, Debatt, Göran Greider

  Göran Greider och Gudrun Schyman

10

"Vänsterpartiet borde få fler att rösta på Fi, inte tvärtom"

"Men inte de rödgröna och Göran Greider. De försöker snacka ner en framgångsrik uppstickare, i stället för att ansluta sig till vinnarlaget", skriver Mattias Allring, affärsutvecklare.

4 bilder
 
 • Örebro, Sparken, Halmstad, Axel Thoma, FC Wil, Emra Tahirovic, Schweiz

  Emra Tahirovic i Örebro 2009.

 • Halmstad, Schweiz, FC Wil, Sparken, Örebro, Axel Thoma, Emra Tahirovic

  Han värvades från Halmstad av Lille 2007.

 • Axel Thoma, Schweiz, Emra Tahirovic, Örebro, Halmstad, FC Wil, Sparken

  Men sedan gick han till FC Zurich. Här med dåvarande lagkamraterna Andres Vasquez och Dusan Djuric.

 • Halmstad, Emra Tahirovic, Axel Thoma, Schweiz, Örebro, Sparken, FC Wil

  Här i Uefa-cupen mot Hamburg.

0

Svenske proffset vägde för mycket – sparkades


4 bilder
 
 • Terry Richarsson, Stjärnfotograf,  Emma Appleton, instagram, Twitter

  Terry har återigen hamnat i blåsväder.

 • Stjärnfotograf,  Emma Appleton, instagram, Terry Richarsson, Twitter

  Emma Appleton är en av många modeller som utsatts för skandalösa erbjudanden av fotografen.

 • instagram, Stjärnfotograf, Terry Richarsson, Twitter,  Emma Appleton

  Han ska bland annat ha onanerat över en tjejs ansikte samt velat göra te av en 19-årig tjejs tampong.

 • instagram, Twitter, Terry Richarsson, Stjärnfotograf,  Emma Appleton

  En representant för Richardson anklagar nu Emma för att ha fejkat bilden.

3

Terry Richardson: "Får jag ligga med dig bokar jag in dig för Vouge"


9 bilder
 
 • Vanessa Hudgens, smink, Skonhet

  För att täcka ojämnheter så använder Vanessa concealern Secret Camouflage från Laura Mercier. Vanessas favoritfoundation är Armanis Luminous Silk Foundation.

 • Skonhet, smink, Vanessa Hudgens

  Rosiga kinder trots dåligt med sömn och mycket jobb? Det fuskar Vanessa fram med med rouge från Nars. Hennes favoritfärger är Desire och Exhibit A.

 • Skonhet, Vanessa Hudgens, smink

  På ögonlocken använder Vanessa bronzer och highlighter istället för ögonskugga. Favoriterna är Laura Merciers Shimmer Loose Powder i färgen Star Dust och MAC:s Mineralize Skinfinish Powder. – Jag använder bronzer på ögonen och highlighter under mina ögonbryn, i ögonvrån och på mina kinder, säger Vanessa till Byrdie.com.

 • smink, Skonhet, Vanessa Hudgens

  Vanessa Hudgens på röda mattan.

 • Vanessa Hudgens, smink, Skonhet

  Långa flirtiga fransar från Vanessa med hjälp av L’Oreal’s Voluminous Waterproof Mascara.

 • Vanessa Hudgens, smink, Skonhet

  Vanessas signaturdoft är Viktor och Rolfs Flowerbomb, men hon har nyligen även fallit pladask för Jo Malones Rose Water & Vanilla Cologne.

 • smink, Vanessa Hudgens, Skonhet

  Vanessa Hudgens favorit till läpparna är Stilas long-wear Liquid Lipstick. Favoriten är färgen Amore som är en djup röd.

 • smink, Skonhet, Vanessa Hudgens

  Vanessa gillar Chanels nagellack allra mest, och mest förtjust är hon i de mörkare färgerna med skimmer i.

 • smink, Vanessa Hudgens, Skonhet

  Sitt glansiga hår ger Vanessa extra tryck med Oleo-Curl Mist från Kerastase.

5

Kolla in Vanessa Hudgens skönhetsfavoriter

Varje vecka tar vi en djupdykning i kändisarnas necessärer. Nu har turen kommit till Vanessa Hudgens.

2 bilder
 
 • Passolig, turkiet, Protester, Fenerbahce, Galatasaray, Lag 6222, Istanbul, Besiktas, Fotboll

  Det var under söndagen som fotbollssupportrar i Istanbul protesterade mot det nya e-biljettsystemet.

 • turkiet, Passolig, Fenerbahce, Fotboll, Galatasaray, Protester, Istanbul, Lag 6222, Besiktas

  Galatasaray, Fenerbahce och Besiktas supportrar enades.

0

Våldsamma protester i Turkiet – mot det nya e-biljettsystemet för fotbollssupportrar

Fotbollssupportrar och polisen drabbades samman i centrala Istanbul under söndagen. Anledningen? Det nya e-biljettsystemet till fotbollsmatcher i landet.

2 bilder
 
 • Fredrick Federley, Riksdagskandidat, Sofia Arkestål, Centerpartiet, Crowdfunding, Riksdagen

  Sofia Arkestål lyckades samla in över 50 000 kronor.

 • Crowdfunding, Riksdagskandidat, Centerpartiet, Sofia Arkestål, Riksdagen, Fredrick Federley

  Sofia Arkestål.

9

Lyckad crowdfunding – nu siktar Sofia Arkestål (C) på riksdagen


9 bilder
 
 • Lista, Blogg, Mat, Foodjunkie

  Hon är Modettes nya matbloggare.

 • Lista, Mat, Foodjunkie, Blogg

  Där får du bland annat se vackra och inspirerande matbilder.

 • Foodjunkie, Mat, Lista, Blogg

  Tårta med jordgubbar.

 • Foodjunkie, Lista, Blogg, Mat

  Smoothies.

 • Foodjunkie, Mat, Lista, Blogg

  Afternoon tea.

 • Foodjunkie, Mat, Blogg, Lista

  Samt ta del av de smaskiga recepten. Här är en avocadosoppa.

 • Lista, Mat, Blogg, Foodjunkie

  Denna gång bad vi henne tipsa om hur man kan få till ett nyttigt men gott påskbord.

 • Mat, Blogg, Lista, Foodjunkie

  Samt hur man gör egna sötsaker i påsk.

 • Blogg, Mat, Lista, Foodjunkie

  På fritiden är Edita även en träningstjej.

0

Modettes matbloggare ger dig tips på ett nyttigt påskbord

Vi välkomnar Modettes nya bloggerska Edita Renlund. Edita bloggar under namnet Foodjunkie och kommer – som namnet avslöjar – att blogga om mat. Vi passade på att fråga henne hur man fixar sig ett nyttigt men gott påskbord.


1 bild
 
 • Debatt, våld, Feminism, Rasism, Mattias Hamberg

  Mattias Hamberg, vänsterpartiet

67

"Vad ska vi göra med de arga, osäkra männen på landsbygden?"

"De högutbildade, de högavlönade i storstäderna har aldrig haft det bättre än idag. De kan vältra sig i både RUT och ROT, åka på långa semestrar, jobba hemifrån, renovera kök, lyxkonsumera och unna sig som aldrig förr", skriver Mattias Hamberg från Vänsterpartiet.


33 bilder
 
 • Bläddra i bildspelet för att se dessa sagolika hus.

 • Värmvik Säteri är idylliskt beläge nära Västervik.

 • Med 1 200 kvadratmeter att bo blir det knappast trångt.

 • Fastigheten bjuder på en vackert utsmyckad trappa.

 • Det är dock oklart om butlern ingår.

 • Du får en drömbrygga.

 • Gården är vackert belägen med egen strand.

 • Hammartorp är sagolikt vackert beläget intill Båven i hjärtat av Sörmland.

 • Slottet är kantat av antika statyer.

 • Kan du se dig själv spela kort här?

 • Fönstren bjuder på en vacker vy.

 • Såklart finns det en pool.

 • Bara att slå sig ner vid brasan.

 • Ett allrum med vackra valv.

 • Ett biljardrum.

 • Och pricken över i – en brygga.

 • Villa Kastenhof ligger utanför Göteborg.

 • Villa Kastenhof har förstås en biosalong.

 • En rustik vinkällare.

 • Ett riktigt Greveholms-hus.

 • Som att gå in i en tidskapsel.

 • Tänk dig att äta frukost här.

 • Gustavsviks gård blir din för 24 800 000 kronor.

 • Beläget vid vattnet i Saltsjöö-boo, utanför Nacka.

 • Huset är vackert inrett.

 • Men är ändå ett modernt hem.

 • Med lite äldre inslag, förstås.

 • Badrummet.

 • Ingen dålig syn.

 • Verandan är inte att leka med.

 • I Malmö finns ett särskilt hus till salu.

 • Det tillhör Zlatan Ibrahimovic med familj. Inget pris är satt.

 • Huvudbyggnaden omfattar en totalyta om 836 kvm och erbjuder italienskt kök, 3 stora sällskapsrum, TV-rum, 5 sovrum, tre badrum, spa med mera. Dock finns det inga bilder inifrån huset.

29

Bildspel: Fem svenska slott som är till salu


4 bilder
 
 • Dispatch International, Chemtrails, Journalisten, Miljopartiet, Guldtuben, Expressen

  Vad har fått oss att skämmas?

 • Chemtrails, Miljopartiet, Guldtuben, Dispatch International, Expressen, Journalisten

  Intervjun i Journalisten.

 • Dispatch International, Expressen, Guldtuben, Journalisten, Chemtrails, Miljopartiet

  Emanuel Karlsten hittade inga Youtubekändisar bland Expressens mingelbilder.

 • Guldtuben, Miljopartiet, Journalisten, Expressen, Chemtrails, Dispatch International

  Riksdagens utredningstjänst fick titta närmare på chemtrails, på uppdrag av Jan Lindholm (MP).

0

Guldtuben, Miljöpartiet och Journalisten – här är veckans facepalm