Marias 16-årige bror är polisens huvudmisstänkte gärningsman för hedersmordet.
1 av 2
Marias 16-årige bror är polisens huvudmisstänkte gärningsman för hedersmordet. - Foto: Privat
19-åriga Maria levde under både hot och förföljelse. Den 23 april hittades hon död på Kapellgatan i Landskrona.
2 av 2
19-åriga Maria levde under både hot och förföljelse. Den 23 april hittades hon död på Kapellgatan i Landskrona. - Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix

19-åriga Marias mamma frisläppt

Tingsrätten tyckte åklagarens bevisningen var för svag och valde att inte omhäkta henne.


Hedersmord

Hedersmord är ett mord på en familjemedlem eller släkting (oftast men inte alltid en kvinna) för att återställa familjens, klanens eller gruppens heder, som offret på något sätt anses ha vanärat.

Innan mordet på kvinnan i Landskrona har sex fall av hedersmord utfärdats i Sverige sedan 1994 (antalet verkliga fall kan dock vara större). Under perioden 1990-2006 har totalt 108 fall av dödligt våld inom familjen inträffat.

Följande hedersmord begångna i eller med anknytning till Sverige har blivit uppmärksammade i media:

1986 - Mordet på Ibrahim och Bafreen Fatah.
1994 - Mordet på Maryam i Hällefors.
1996 - Mordet på Sara Abed Ali.
1999 -  Mordet på Pela Atroshi.
2002 - Mordet på Fadime Sahindal.
2005 - Mordet på Abbas Rezal.
2010 - Mordet på Jian Subhi Aret.

LUND. Vid fredagens häkningsförhandling i Lunds tingsrätt beslutades det att mamman till mördade Maria, 19, från Landskrona ska släppas fri.

Som Nyheter24 tidigare har rapporterat om har mamman suttit häktad skäligen misstänkt för anstiftan till mord sedan förra fredagen.

Skäligen misstänkt är den lägre graden på skalan, medan Marias 16-årige broder tidigare har häktats på den högre graden sannolika skäl.

Enligt åklagaren hade det kommit fram nya uppgifter om mamman vilket skulle räcka till att omhäkta henne på den högre graden. Men tingsrätten valde att försätta mamman på fri fot. Kvinnan bröt ihop och började gråta när hon fick beskedet.

Utredningen fortsätter nu "förutsättningslöst" enligt åklagaren. 19-åriga Maria hittades död i sin lägenhet i Landskrona den 23 april tidigare i år. Polisen har tidigare uppgett att man misstänker heder som motiv.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.