På måndagen den 14 maj kommer Peter Mangs, 40, bemöta anklagelserna i rätten.
1 av 12
På måndagen den 14 maj kommer Peter Mangs, 40, bemöta anklagelserna i rätten. - Foto: Privat
Trez Persson West blev Mangs tredje offer, menar åklagaren.
2 av 12
Trez Persson West blev Mangs tredje offer, menar åklagaren. - Foto: Privat
Xhafer Dani var ett av den misstänkte serieskyttens offer. Han klarade sig dock undan två attacker.
3 av 12
Xhafer Dani var ett av den misstänkte serieskyttens offer. Han klarade sig dock undan två attacker. - Foto: Privat
40-årige Peter Mangs åtalades på måndagen den 7 maj misstänkt för tre mord och tolv mordförsök.
4 av 12
40-årige Peter Mangs åtalades på måndagen den 7 maj misstänkt för tre mord och tolv mordförsök. - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
Här förblödde Effatain Kooros i sitt hem. Mordet ägde rum sommaren 2003.
5 av 12
Här förblödde Effatain Kooros i sitt hem. Mordet ägde rum sommaren 2003. - Foto: POLISEN
Polisens bilder från trappuppgången på Gånglåtsvägen 35, där Al-Shariah Firas sköts till döds sommaren 2003.
6 av 12
Polisens bilder från trappuppgången på Gånglåtsvägen 35, där Al-Shariah Firas sköts till döds sommaren 2003. - Foto: POLISEN
Förundersökningen omfattar 7 500 sidor. Arton månader av väntan i häkte är över för den 40-årige misstänkte serieskytten i Malmö. På måndag den 14 maj inleds rättegången.
7 av 12
Förundersökningen omfattar 7 500 sidor. Arton månader av väntan i häkte är över för den 40-årige misstänkte serieskytten i Malmö. På måndag den 14 maj inleds rättegången. - Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/SCANPIX
Den här rånarluvan hittades i ett källarförråd.
8 av 12
Den här rånarluvan hittades i ett källarförråd. - Foto: POLISEN
Rånvarluvan hittades i Mangs hall.
9 av 12
Rånvarluvan hittades i Mangs hall. - Foto: POLISEN
Den här kepsen hittades också i källarförrådet.
10 av 12
Den här kepsen hittades också i källarförrådet. - Foto: POLISEN
Effatain Kooros, det första mordoffret, förblödde till döds i sitt hem.
11 av 12
Effatain Kooros, det första mordoffret, förblödde till döds i sitt hem. - Foto: Polisen
Denna mask är tillverkad av ett elastiskt knäskydd.
12 av 12
Denna mask är tillverkad av ett elastiskt knäskydd. - Foto: POLISEN

Mangs världsbild: Konspirationsteorier om judar, invandring och 9/11

"De människorna han har skjutit är enligt detta tänkande ett resultat av de här konspirationerna."


Registrerade konto på Vaken.se

Expo:s Jonathan Lehman har tidigare skrivit om hur Peter Mangs uppvisar en konspiratorisk och främlingsfientlig världsbild.

Läs mer om hur Mangs 2009 registrerade ett konto på nätforumet Vaken.se, där användare samlas för att diskutera och sprida olika konspirationsidéer här.

MALMÖ. Den misstänkte serieskyttens världsbild styrdes av konspirationsteorier inspirerade av amerikanska rasister och konspirationsteoretiker. Invandringen ses som ett synligt resultat av den påstådda globala eliten som driver fram en negativ samhällsutveckling.

Det konstaterar Expo:s Jonathan Leman som tidigare granskat och skrivit om världsbilden som Peter Mangs delar med den våldsamma milisrörelsen i USA.

– De människorna han har skjutit är enligt detta tänkande ett resultat av de här konspirationerna, säger Jonthan Leman till Nyheter24.

Mangs: al-Qaida inte bakom 9/11

Serieskytten tror inte heller på att det är terrororganisationen al-Qaida som ligger bakom attackerna mot World Trade Center den 11 september 2001. Tvillingtornen sprängdes i stället av bomber inne i byggnaderna hävdar han. ”The Population Control Agenda” är en annan teori som också finns med i åklagarens bevisning mot Mangs. Den handlar bland annat om hur aids, tvångsaborter och smygsteriliseringar används som medel för att "eliten" ska kunna kontrollera folket.

Han tror också på en konspirationsteori om en dold judisk plan för världsherravälde som anses ligga bakom olika företeelser i samhället de ogillar. 

– Judarna kopplas till invandring och uppfattningen att människor med olika religion och olika hudfärg eller etnisk bakgrund kan leva tillsammans. Målet påstås vara att bryta ner nationer och samhällen och skapa New World Order (NWO), en världsordning där människor är lätta att kontrollera, säger Jonathan Leman.

Mamman upplevde Mangs som invandrarfientlig

Peter Mangs har själv hävdat att han inte är rasist. Hans mamma har däremot berättat i förhör att hon upplevde honom som invandrarfientlig. Något han också visade på den invandrarfientliga och numera nedlagda sajten Politiskt Inkorrekt (PI) under pseudonymen "UsamaBinLadulås".

– Det som för Mangs till PI är att man placerar invandrare i centrum för samhällsproblem. Det är det som intresserar honom där, men det som skiljer honom från PI är han tror på att det bakom den påstådda "politiskt korrekta eliten" döljer sig en judisk världskonspiration.

Efter USA-åren: Mangs blev en bitter person

1996 flyttade Peter Mangs till USA i fyra år. Än så länge vet man väldigt lite om denna tid. Människor i hans närhet har dock beskrivit det som om Mangs kom tillbaka som en bittrare person.

– Det råder ingen brist på svenska och europeiska rasistiska och antijudiska konspirationsteoretiker men Mangs inspirationskällor är amerikanska. Om man får spekulera så skulle det inte förvåna mig om han kommit i kontakt med de här konspirationsteorierna i USA, säger Jonathan Leman till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.