Nyheter24

ons 20 aug 2014

TIPSA OSS!

Mangs världsbild: Konspirationsteorier om judar, invandring och 9/11

Publicerad 2012-05-08 15:42
 • BILD 1 av 12
  Foto: Privat

  På måndagen den 14 maj kommer Peter Mangs, 40, bemöta anklagelserna i rätten.

 • BILD 2 av 12
  Foto: Privat

  Trez Persson West blev Mangs tredje offer, menar åklagaren.

 • BILD 3 av 12
  Foto: Privat

  Xhafer Dani var ett av den misstänkte serieskyttens offer. Han klarade sig dock undan två attacker.

 • BILD 4 av 12
  Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

  40-årige Peter Mangs åtalades på måndagen den 7 maj misstänkt för tre mord och tolv mordförsök.

 • BILD 5 av 12
  Foto: POLISEN

  Här förblödde Effatain Kooros i sitt hem. Mordet ägde rum sommaren 2003.

 • BILD 6 av 12
  Foto: POLISEN

  Polisens bilder från trappuppgången på Gånglåtsvägen 35, där Al-Shariah Firas sköts till döds sommaren 2003.

 • BILD 7 av 12
  Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/SCANPIX

  Förundersökningen omfattar 7 500 sidor. Arton månader av väntan i häkte är över för den 40-årige misstänkte serieskytten i Malmö. På måndag den 14 maj inleds rättegången.

 • BILD 8 av 12
  Foto: POLISEN

  Den här rånarluvan hittades i ett källarförråd.

 • BILD 9 av 12
  Foto: POLISEN

  Rånvarluvan hittades i Mangs hall.

 • BILD 10 av 12
  Foto: POLISEN

  Den här kepsen hittades också i källarförrådet.

 • BILD 11 av 12
  Foto: Polisen

  Effatain Kooros, det första mordoffret, förblödde till döds i sitt hem.

 • BILD 12 av 12
  Foto: POLISEN

  Denna mask är tillverkad av ett elastiskt knäskydd.

"De människorna han har skjutit är enligt detta tänkande ett resultat av de här konspirationerna."

MALMÖ. Den misstänkte serieskyttens världsbild styrdes av konspirationsteorier inspirerade av amerikanska rasister och konspirationsteoretiker. Invandringen ses som ett synligt resultat av den påstådda globala eliten som driver fram en negativ samhällsutveckling.

Det konstaterar Expo:s Jonathan Leman som tidigare granskat och skrivit om världsbilden som Peter Mangs delar med den våldsamma milisrörelsen i USA.

– De människorna han har skjutit är enligt detta tänkande ett resultat av de här konspirationerna, säger Jonthan Leman till Nyheter24.

Mangs: al-Qaida inte bakom 9/11

Serieskytten tror inte heller på att det är terrororganisationen al-Qaida som ligger bakom attackerna mot World Trade Center den 11 september 2001. Tvillingtornen sprängdes i stället av bomber inne i byggnaderna hävdar han. ”The Population Control Agenda” är en annan teori som också finns med i åklagarens bevisning mot Mangs. Den handlar bland annat om hur aids, tvångsaborter och smygsteriliseringar används som medel för att "eliten" ska kunna kontrollera folket.

Han tror också på en konspirationsteori om en dold judisk plan för världsherravälde som anses ligga bakom olika företeelser i samhället de ogillar. 

– Judarna kopplas till invandring och uppfattningen att människor med olika religion och olika hudfärg eller etnisk bakgrund kan leva tillsammans. Målet påstås vara att bryta ner nationer och samhällen och skapa New World Order (NWO), en världsordning där människor är lätta att kontrollera, säger Jonathan Leman.

Mamman upplevde Mangs som invandrarfientlig

Peter Mangs har själv hävdat att han inte är rasist. Hans mamma har däremot berättat i förhör att hon upplevde honom som invandrarfientlig. Något han också visade på den invandrarfientliga och numera nedlagda sajten Politiskt Inkorrekt (PI) under pseudonymen "UsamaBinLadulås".

– Det som för Mangs till PI är att man placerar invandrare i centrum för samhällsproblem. Det är det som intresserar honom där, men det som skiljer honom från PI är han tror på att det bakom den påstådda "politiskt korrekta eliten" döljer sig en judisk världskonspiration.

Efter USA-åren: Mangs blev en bitter person

1996 flyttade Peter Mangs till USA i fyra år. Än så länge vet man väldigt lite om denna tid. Människor i hans närhet har dock beskrivit det som om Mangs kom tillbaka som en bittrare person.

– Det råder ingen brist på svenska och europeiska rasistiska och antijudiska konspirationsteoretiker men Mangs inspirationskällor är amerikanska. Om man får spekulera så skulle det inte förvåna mig om han kommit i kontakt med de här konspirationsteorierna i USA, säger Jonathan Leman till Nyheter24.


KOMMENTARER