Mathias Sundin kommer att rösta mot sitt parti och sin regeringen när riksdagen tar beslut på torsdagen.
1 av 5
Mathias Sundin kommer att rösta mot sitt parti och sin regeringen när riksdagen tar beslut på torsdagen. - Foto: Riksdagen
Manifestation mot implementeringen av datalagringsdirektivet.
2 av 5
Manifestation mot implementeringen av datalagringsdirektivet. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Nu kan polisen få ut uppgifter om bötesbrott, exempelvis fildelning.
3 av 5
Nu kan polisen få ut uppgifter om bötesbrott, exempelvis fildelning. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Fredrick Federley röstade mot datalagringsdirektivet men följer partilinjen på torsdagen.
4 av 5
Fredrick Federley röstade mot datalagringsdirektivet men följer partilinjen på torsdagen. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Detsamma gäller Rickard Nordin, som inte vill gå i närmare på varför han röstar ja den här gången.
5 av 5
Detsamma gäller Rickard Nordin, som inte vill gå i närmare på varför han röstar ja den här gången. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Polisen får ut lagrade uppgifter utan brottsmisstanke

Mathias Sundin (FP) sätter ned foten mot vad han menar är integritetskränkande - men C-ledamöterna som röstade mot datalagringsdirektivet är för det nya förslaget.


"En oroväckande trend"

På onsdagen skriver Mathias Sundin (FP) på DN Debatt om sitt beslut att rösta mot regeringen.

"Jag är kritisk i sak till den nya lagen, men mitt ställningstagande ska också ses i ljuset av den oroväckande trend vi har sett i Sverige de senaste åren, med ständigt nya, integritetskränkande lagstiftningar. En del kan vara rimliga, som buggning. Andra orimliga, som FRA-lagen. Dels har utvecklingen drivits av ökade hot från terrorism och organiserad brottslighet, dels från teknikutvecklingen där internet gett brottslighet nya möjligheter. Alltså är det inte fel i sig att omreglera och stifta nya lagar, men min – och många andras – uppfattning är att det har gått för långt", skriver han.

STOCKHOLM. Enligt kritikerna är det lagförslag som ger polisen och andra brottsbekämpande myndigheter nya och problematiska möjligheter att begära ut elektronisk kommunikation utan misstanke om brott eller domstolsbeslut. På torsdagen röstas det igenom i riksdagen - men en av Folkpartiets ledamöter går emot sitt eget parti och sin egen regering.

– När staten sett till att så mycket lagras så måste man höja ribban för vad som får begäras ut. Men i stället sänker man den något, säger riksdagsledamoten Mathias Sundin (FP) till Nyheter24.

Det han syftar på är datalagringsdirektivet som röstades igenom i riksdagen för en dryg månad sedan, trots visst motstånd. Tre av Centerpartiets ledamöter röstade då nej. Två av dem meddelar dock nu att de kommer att rösta ja till detta förslag, som Sundin menar är en fortsättning av datalagringsdirektivet. Fredrick Federley (C) menar att det nya förslaget snarare skärper reglerna.

– Man gör det svårare för polisen att få ut information. Nu kan de gå direkt till teleoperatörerna men i och med detta måste de gå via domstol, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– I många delar är det här ett steg i rätt riktning.

Rickard Nordin (C), som också röstade nej till datalagringsdirektivet är mer fåordig om varför han på torsdagen röstar ja.

– Det är den avvägningen jag gjort den här gången, säger han till Nyheter24.

"Lär främst handla om fildelning"

Mark Klamberg, doktor i folkrätt vid Stockholms universitet och själv aktiv i Folkpartiet, ser två problem med lagförslaget. Dels handlar det om att polisen i underrättelsemål kommer kunna få ut uppgifter vid allvarliga brott (minst två års fängelse) även när det inte finns någon brottsmisstanke eller domstolsbeslut. Det andra handlar om en mindre typ av brott.

– Man kommer få ut abonnentsuppgifter för bötesbrott, vilket främst lär handla om fildelning, säger Klamberg till Nyheter24.

Han håller till viss del med Fredrick Federley om att man nu reglerar något som tidigare varit tämligen oreglerat.

– I vissa delar är det en reglering, ja, men i andra delar är det snarare en expansion, säger han.

Fått positiva reaktioner

Mathias Sundin har inte fått några indikationer på att någon annan alliansledamot ska rösta nej till förslaget, men säger att han haft en bra diskussion med gruppledaren Johan Pehrson.

– Jag har fått många reaktioner från folkpartister ute i landet som varit enbart positiva, säger Sundin.

Nyheter24 har utan framgång sökt Abir Al-Sahlani (C), som också röstade nej till datalagringsdirektivet.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

Rysk biträdande försvarsminister gripen

En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Markaryd: Polisen rapporterar om trafikbrott

1 timme sedan
"Förföljande, Strömsnäsbruk", skriver polisen på sin hemsida.

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

1 timme sedan
Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

1 timme sedan
Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.