Rick Falkvinge var som partiledare för Piratpartiet med om att deras sajt censurerades i Västra Götaland 2006.
1 av 3
Rick Falkvinge var som partiledare för Piratpartiet med om att deras sajt censurerades i Västra Götaland 2006. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Piratpartiet har seglat fram som ett alternativ för de som är missnöjda med styret i Tyskland.
2 av 3
Piratpartiet har seglat fram som ett alternativ för de som är missnöjda med styret i Tyskland. - Foto: Herbert Knosowski / AP / SCANPIX
Tyska piratpartister firar att de fick åtta procent i valet i Saarbrücken i mars.
3 av 3
Tyska piratpartister firar att de fick åtta procent i valet i Saarbrücken i mars. - Foto: Daniel Kopatsch / AP / SCANPIX

Piratpartiet censureras i skolorna - tre dagar före valet

De väntas göra ett succéval i Tysklands största region men i skolorna blockerades Piratpartiets hemsida.


Ett svenskt initiativ

Piratpartiet startades först upp i Sverige men har sedan spritts över världen och finns nu i cirka 40 länder. Partiets framgång och storlek skiljer sig dock mycket från land till land.

Rick Falkvinge, som grundade partiet 1 januari 2006, var nära att hamna på Times lista över världens hundra mest inflytelserika personer just på grund av detta.

NORDRHEIN-WESTFALEN. När eleverna på gymnasieskolorna i den tyska regionen Nordrhein-Westfalen försökte gå in på Piratpartiets hemsida möttes de av ett felmeddelande. Sidan var blockerad i samtliga skolor - bara tre dagar före valet i regionen.

Rick Falkvinge, tidigare partiledare och numera politisk evangelist i svenska Piratpartiet, reagerade starkt på nyheten om det tyska systerpartiet.

– Det jag tänkte var en blandning av "klantskallar!" och "nej, inte nu igen", säger han till Nyheter24.

Anledningen till blockeringen var enligt Welt Online frågan om legalisering av cannabis, något som det tyska Piratpartiet driver. Partiets sajt faller därmed under kategorin "illegala droger". Det är särskilt partiprogrammet som blockerats, något som upptäcktes av studenterna på en av skolorna.

Var med om samma sak i Sverige 2006

Svenske piratpartisten Rick Falkvinge jämför med en händelse inför valet 2006 när Piratpartiets sajt censurerades för samtliga offentligt anställda i Västra Götaland.

– Det är klart det påverkade vår valkampanj, det ska ju inte få förekomma överhuvudtaget. Som tur var lyckades vi uppmärksamma folk på det så att censureringen plockades bort, säger han.

Efter att frågan uppmärksammats meddelade tillverkaren bakom filtret skolorna använt sig av att anledningen var ett okänt fel i systemet och att hemsidan ska gå att se igen inom 24 timmar.

Enligt flera undersökningar inför valet kommer Piratpartiet att gå framåt rejält i söndagens val och väntas ta cirka en tiondel i delstatsparlamentet. Nationellt beräknas de ha cirka 14-15 procent av opinionen.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!