Riksdagsledamoten Jan Ericson (M) försvarar statsministerns uttalande och menar att man inte får prata om problem med invandringen.
1 av 3
Riksdagsledamoten Jan Ericson (M) försvarar statsministerns uttalande och menar att man inte får prata om problem med invandringen. - Foto: MIKAEL ANDERSSON / SCANPIX
Jimmie Åkesson välkomnade Reinfeldts uttalande på tisdagen.
2 av 3
Jimmie Åkesson välkomnade Reinfeldts uttalande på tisdagen. - Foto: JENS L´ESTRADE / SCANPIX
Ericson menar att medierapporteringen får SD att växa.
3 av 3
Ericson menar att medierapporteringen får SD att växa. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

M-ledamot: "I Sverige får man inte prata om problem med invandringen"

Försvarar statsministerns uttalande om "etniska svenskar" - och klagar på att man inte kan prata om invandringen utan att anklagas för att flirta med SD.


"Etniska svenskar mitt i livet"

"Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet", sa statsminister Fredrik Reinfeldt i en redan beryktad intervju med TT på måndagen.

Uttalandet ledde till starka reaktioner både från opposition och allianskollegor liksom opinionsbildare. Sverigedemokrateras Jimmie Åkesson välkomnade beskedet medan bland annat Ylva Johansson (S) kallade uttrycket "etniska svenskar" obehagligt.

STOCKHOLM. Oppositionen, alliansledamöter och opinionsbildare. Många var det som rasade mot Fredrik Reinfeldts användning av begreppet "etniska svenskar". Även Statistiska centralbyrån förklarade att de inte får föra arbetslöshetsstatistik baserat på etnicitet.

Men nu slår en av de moderata riksdagsledamöterna tillbaka mot debatten. Jan Ericson (M) menar att statsministern måste kunna peka på problem utan att "journalister och motståndare" märker ord.

– I Sverige får man tydligen över huvud taget inte prata om några som helst problem kopplade till invandringen utan att man beskrivs som främlingsfientlig eller att man "flirtar med SD", skriver Ericson i ett mejl till Nyheter24.

Riksdagsledamoten, som sitter i arbetsmarknadsutskottet, tycker att mediernas beskrivning av Reinfeldts uttalande hjälpt Sverigedemokraterna.

– SD:s partistrateger jublar naturligtvis över de journalister som uppträder som "nyttiga idioter" och hjälper SD att växa. Tycker verkligen media att alla frågor om problem kopplade till invandring och integration ska överlåtas till Sverigedemokraterna att debattera? frågar han sig.

"Talar rakt emot det SD hävdar"

Jan Ericson menar att Reinfeldts siffror över arbetslösheten tvärtemot tydligt visar att SD har fel.

– Siffrorna talar rakt emot det SD hävdar, nämligen att de flesta invandrare är arbetslösa och lever på bidrag. Om knappt 15 procent av de utrikes födda är arbetslösa tyder det ju på att 85 procent inte är arbetslösa. Det vill säga de flesta invandrare arbetar och betalar skatt. Detta är ju inte precis SD:s linje, skriver han.

När det gäller "massarbetslösheten" 2006 kontra arbetslösheten i dag hänvisar Ericson liksom regeringen till finanskrisen och att man sett till den klarat jobben bra.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Älvsbyn

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på riksväg 94/länsväg 356 i Älvsbyn.", skriver polisen på sin hemsida.

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.