En av Lundsbergs mer kända elever är prins Carl Philip, som tog studenten 1999.
1 av 5
En av Lundsbergs mer kända elever är prins Carl Philip, som tog studenten 1999. - Foto: Toni Sica /SCANPIX
Den före detta eleven Anna berättar om tredjeringarnas bestraffningar och invigningsritualer.
2 av 5
Den före detta eleven Anna berättar om tredjeringarnas bestraffningar och invigningsritualer. - Foto: Uppdrag Granskning
I onsdagens Uppdrag Granskning går SVT till botten med ryktena.
3 av 5
I onsdagens Uppdrag Granskning går SVT till botten med ryktena. - Foto: Uppdrag Granskning
"Som yngre elev är man utsatt för utpressning och hot av äldre. Var finns de vuxna?", skriver en annan utsatt tonåring.
4 av 5
"Som yngre elev är man utsatt för utpressning och hot av äldre. Var finns de vuxna?", skriver en annan utsatt tonåring. - Foto: Uppdrag Granskning
Elitskolan Lundsberg har länge präglats av rykten om systematiska kränkningar, misshandel och elevbestraffningar.
5 av 5
Elitskolan Lundsberg har länge präglats av rykten om systematiska kränkningar, misshandel och elevbestraffningar. - Foto: Ulf Palm/SCANPIX

Sexuellt våld och tystnad från ledningen på Lundsberg

Systematiska kränkningar, misshandel och ofredande. I onsdagens Uppdrag Granskning hamnar överklasskolorna under lupp.


"Som Flugornas Herre"

Lundbergsskolan har haft elever som till exempel prins Carl Philip och personer från Wallenberg-släkten. Undervisningen sägs vara i topp - vilket den också bör vara när priset för ett läsår ligger på cirka 200 000 kronor.

I klassrummen du:ar man aldrig lärarna. De som undervisar tilltalas istället som "magistern" eller "ni". Det är också nödvändigt att bocka för lärare.

Annars kan man bli bestraffad.

"Det är inte någon nedskriven tradition som måste tas bort. Det är de oskrivna, men det blir mycket svårt eftersom de yngre eleverna blir förtryckta och då, när de blir äldre blir de vansinniga om de inte får förtrycka. Detta är något ni vuxna inte kommer att se, det pågår under ytan", skriver en elev i en anonym enkät.

En person i onsdagens Uppdrag Granskning beskriver hierarkin som råder i elevrummen som det som utspelar sig i boken "Flugornas Herre".

– Det är barn som uppfostrar barn, då blir det så här, säger han.

Lundsberg är Sveriges äldsta riksinternat och har funnits i över 100 år. Skolan har länge varit varit ett av överklassfamiljernas självklara skolval när barnen ska skickas på utbildning och få ta del av "kamratuppfostran".

Samtidigt har skolans rykte fläckats under decennier när elevhistorier har sipprat ut. I onsdagens Uppdrag Granskning går SVT till botten med den rådande elevhierarkin, misshandeln och de systematiska kränkningarna.

"Jag blev ålagd att göra olika saker samt äta dynga. Det slutade med att jag fick klä av mig naken och falla på knä framför en person. Denna personen var en pojke, jag hölls ner av andra personer, man började tafsa på mig och mina könsorgan. Därefter tvingades jag suga av pojkens penis", skriver en elev till rektorn.

"Var finns de vuxna?"

Flera brev med beskrivningar av olika typer av kränkningar lämnades in till skolans före detta rektor. När rektorn försökte göra en förändring tystades händelserna ner av Lundsbergs ledning.

Styrelsen, bestående av flera vuxna som tidigare gått på skolan, ville fortsätta den varande skoltraditionen.

"Som yngre elev är man utsatt för utpressning och hot av äldre. Var finns de vuxna?" skriver en annan utsatt tonåring.

Kallas för tarmar

De äldsta studenterna på skolan har mest makt.

Eleverna i de lägre klasserna kallas för "tarmar" - samtidigt som lärarna hårdnackat benämns som "magister" eller "ni".

Personer som bryter mot reglerna blir bestraffade av tredjeringarna.

– Man måste sitta på en tredjedel av stolen och rak i ryggen och om man inte gör det kan man få strafftimmar, säger Anna som endast gick på Lundsberg i några månader år 2008.

Anna berättar också att de vuxna kände till invigsritualer där blott 13-åriga tjejer tvingades hångla med 18-åriga tredjeringare.

Uppdrag Granskning sänds i SVT 20.00.

Jan Guillous bok Ondskan skildrar en internatskola på 1950-talet som också värnar om kamratuppfostran. Se trailern till filmatiseringen här:

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Längsta svackan på Wall Street sedan oktober

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Folkhälsomyndigheten varnar alla äldre: "Kan i värsta fall leda till döden"

Folkhälsomyndigheten är bekymrade över att så få äldre tagit en påfyllnadsdos av sitt covid-19 vaccin i vår. Nu går de ut med en varning till de äldre, och påminner om att sjukdomen i värsta fall leda till döden.