Reinfeldt tvekar om kommunerna

Statsminister Fredrik Reinfeldt tvekar om kommunerna ska få extra pengar.


– Det kommunala självstyret gäller även i dåliga tider, sade han i en tv-debatt med socialdemokraternas ledare Mona Sahlin.

Vi har givit 9 miljarder kronor innevarande budgetår, vilket växer ut till 12 miljarder nästa år. Jag vill också säga att det kommunala självbestämmandet, som ofta hyllas, också ska gälla i dåliga tider. Det är viktigt att kommuner och landsting gör egna ansträngningar för att satsa på kärnan i välfärden, sade Reinfeldt.

– Jag tror att man ska vara försiktig med tanke på hur djupt denna kris går och hur förgrenad den är över världen, sade han.

Sveriges kommuner och Landsting (SKL) har varnat för att 15 000 jobb står på spel. Men Reinfeldt kallade SKL för en intresseorganisation och framhöll kommunernas eget ansvar.

Stor skandal

Oppositionsledaren Mona Sahlin sade att socialdemokraterna är beredda att skjuta till ungefär det som SKL begärt, det vill säga minst 10 miljarder extra. Efter debatten var hon förvånad över Reinfeldts uttalande.

– Det lät nästan som om det inte ska komma några extra resurser till kommunerna i vår. Det är en stor skandal och ett stort hyckleri. Jag hoppas att jag tolkade honom fel, annars ökar regeringen medvetet krisen i välfärden, sade Sahlin.

Efteråt uttryckte Reinfeldt oro över att nedgången i ekonomin fördjupas, vilket bland annat kommer att synas i de kommande siffrorna över de offentliga finanserna, sade han.

En statsangelägenhet

Andra besked i debatten var att det blir fortsatt höjd bensinskatt, oavsett regering men att oppositionen tycker att regeringens förslag om höjd dieselskatt är ett för hårt slag mot jordbruket. Reinfeldt vill inte förbjuda religiösa friskolor men Mona Sahlin tvekar numera. Däremot vill hon ha nya etiska riktlinjer för döende patienter medan Reinfeldt är tveksam om det behövs. Han är däremot beredd att utforma regler som förbjuder abort på grund av kön, om det går, medan Sahlin sade nej.

Jag förstår inte hur en sådan abortlagstiftning skulle se ut. Ska vi förbjuda alla föräldrar att se vilket kön barnet har? sade hon till TT efteråt.

Både hon och Reinfeldt tycker att kungahuset ska få extra pengar till Kronprinsessan Victorias bröllop.

– Det är en statsangelägenhet, sade Fredrik Reinfeldt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!