EU-jättar vill ha G8-hjälp mot kris

EU:s största ekonomier vill ha ett G8-möte om krisen. (TT)


Europeiska ledare ska samarbeta för att stödja banker i fara, men det blir inget räddningspaket la USA, signaleras efter ett europeiskt stormaktsmöte i Paris. Storbritannien, Tyskland, Italien och Frankrike vill ha ett G8-möte om finanskrisen så snart som möjligt.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy på lördagen tog emot Tysklands förbundskansler Angela Merkel och premiärministrarna i Storbritannien och Italien, Gordon Brown och Silvio Berlusconi.

På rad på presskonferensen efter mötet var ledarna måna om att låta resoluta och eniga, men hade inga större nyheter att komma med. Franska tankar på en sameuropeisk mångmiljardplan lik den amerikanska för finanssektorn har stoppats av Storbritannien och Tyskland.

- Vi har enats om ett starkt engagemang som stats- och regeringschefer för att stödja banker och finansinstitutioner som ställs inför denna kris, sade Sarkozy.

- Varje regering kommer att agera med sina egna metoder och medel, men på ett koordinerat sätt. På sätt och vis har vi formulerat en doktrin, tillade han.

De fyra ledarna manade till ett möte inom stormaktsklubben G8 "så snart som möjligt" för att se över reglementet kring finansmarknaderna. Brown lovade redan före mötet att "inga välmående och solventa banker ska tillåtas kollapsa på grund av brist på likvida medel.

Den brittiske ledaren tog också upp EU:s lånefond för småföretag som i dagens finansvirvlar har svårt att få finansiering. EU:s finansministrar kom överens om fonden redan vid sitt möte i Nice i september, men Gordon Brown sade inför Parismötet att dessa pengar måste fram "med en gång".

Europeiska investeringsbanken (EIB) ska hålla i fonden, som kan komma att omfatta över 30 miljarder euro. Det motsvarar cirka 60 euro per EU-medborgare och är inte mycket i sammanhanget. USA:s räddningspaket omfattar upp till cirka 700 miljarder dollar, motsvarande drygt 500 miljarder euro.

Att bara de fyra stora fick vara med vid Parismötet kritiseras skarpt av Finland, som menar att alla europeiska länder borde ha ett ord med i laget om hur finanskrisen ska hanteras.

- Enligt min uppfattning är det en väldigt dålig idé, sade finansminister Jyrki Katainen till mediebolaget YLE.

Han påpekade att det månatliga mötet mellan EU:s finansministrar infaller bara några dagar senare, på måndag och tisdag.

Men Sarkozy gillar att smida medan järnet är varmt, och ville snabbt ingjuta förtroende i det omskakade banksystemet, dagen efter det att krispaketet i USA undertecknats.

Europeiska centralbankens chef Jean-Claude Trichet, eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso deltog också i Parismötet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Bank nära kollaps