Lundsberg fuskade till sig bidrag från både staten och kommunen.
1 av 5
Lundsberg fuskade till sig bidrag från både staten och kommunen. - Foto: Ulf Palm/SCANPIX
Diskrimineringsombudsmannen Agneta Brobergs barn fick bidrag trots att mamman befann sig i Sverige.
2 av 5
Diskrimineringsombudsmannen Agneta Brobergs barn fick bidrag trots att mamman befann sig i Sverige. - Foto: SVT Uppdrag Granskning
Detsamma gällde Lundsbergs husmor, Daniella Filding, vars barn fick bidrag - trots att hon bodde ett stenkast från rektorn.
3 av 5
Detsamma gällde Lundsbergs husmor, Daniella Filding, vars barn fick bidrag - trots att hon bodde ett stenkast från rektorn. - Foto: SVT Uppdrag Granskning
Under en treårs period fick nämligen "utlandssvenska" elever bidrag. Trots att många av eleverna inte uppfyllde kraven för att vara utlandssvensk.
4 av 5
Under en treårs period fick nämligen "utlandssvenska" elever bidrag. Trots att många av eleverna inte uppfyllde kraven för att vara utlandssvensk. - Foto: SVT Uppdrag Granskning
Brobergs barn var en av de som fick dubbla bidrag, både från stat och kommun.
5 av 5
Brobergs barn var en av de som fick dubbla bidrag, både från stat och kommun. - Foto: SVT Uppdrag Granskning

Lundsberg fifflade undan tre miljoner från skattebetalarna

"Det är ju verkligen allvarligt i sådant fall. För då har de ju uppburit dubbla offentliga stöd för samma verksamhet".


I förra veckans UG

Lundbergsskolan har haft elever som till exempel prins Carl Philip och personer från Wallenberg-släkten. Undervisningen sägs vara i topp - vilket den också bör vara när priset för ett läsår ligger på cirka 200 000 kronor.

I klassrummen du:ar man aldrig lärarna. De som undervisar tilltalas istället som "magistern" eller "ni". Det är också nödvändigt att bocka för lärare.

Annars kan man bli bestraffad. Läs mer här.

Förra veckan avslöjade Uppdrag Granskning baksidan av den elevhierarki och kamratuppfostran som råder på internatskolan Lundsberg. Sexuellt våld, straffarbete och misshandel grävdes bland annat fram av UG.

Denna vecka sattes Lundsbergs ekonomi under förstoringsglaset. En ekonomi som delvis drivs av årskostnaden på närmare 200 000 kronor - men också av statsbidrag som styrs efter vart föräldrarna till eleverna bor.

Är båda föräldrarna hemmahörande utomlands höjs skolans statsbidrag.

– Jag visste inte om det. Han sa bara att det är bättre för dig om du skriver dem som utlands.. eftersom att pappan bor utomlands, säger Daniella Filding som både haft "utlandssvenska" barn på skolan - samtidigt som hon arbetat som husmor och bott endast ett stenkast från rektorn.

Fifflade undan tre miljoner

Under åratal har skolan systematiskt ansökt om och mottagit bidrag för elever som inte uppfyllt kraven för att vara "utlandssvensk". Det enda som har behövts är intitialer på ett A4-papper - inga kontroller har genomförts.

Uppdrag Granskning går igenom bidragsregistret från nu tillbaka till 2008. På dessa tre år upptäcks 41 av 146 felaktiga bidrag. Motsvarande tre miljoner svenska kronor, tagna från skattebetalarnas ficka rakt in i Lundsberg.

"Dubbla bidrag"

Till en början tycktes det svårt att bevisa huruvida Lundsberg varit medvetna om fusket eller inte. Men efter att det framgår att skolan ansökt om dubbla bidrag, från både staten och kommunen blir fifflet uppenbart.

– Det är ju verkligen allvarligt i sådant fall. För då har de ju uppburit dubbla offentliga stöd för samma verksamhet, säger en person som arbetar med bidragen.

En av föräldrarna till eleverna som mottagit dubbla bidrag - samtidigt som hon har bott i Sverige - är Diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg.

– De har självklart vetat om att jag bott i Sverige, de har ju skickat post till mig, säger DO, enligt UG.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!