- Foto: Lars Pehrson / SCANPIX

"Lag mot tiggeri slår bara mot fattiga"

Gatutidningarnas chefredaktörer Ulf Stolt och Aaron Israelson håller inte med polisen om en lagändring som förbjuder tiggeri.


- Jag tror att attityderna skulle hårdna mot fattigdom generellt. Det är lätt att föreställa sig att poliser, väktare, butiksföreståndare med flera skulle ha närmare till att köra bort utslagna människor med hänvisning till en sådan lag, säger Aaron Israelson, chefredaktör på gatutidningen Faktum, på frågan vad han tror skulle hända om tiggeri blir olagligt i Sverige.

Som Nyheter24 berättade på onsdagen välkomnar bland annat gränspolisen Jan Henriksson en lagändring för att komma till rätta med tiggeriet. Under sommarhalvåret strömmar tiggare till Sverige, främst från östländer.

Enligt både polisen och andra Nyheter24 talat med är mycket av tiggeriet organiserat med ledare som samlar in upp till hälften av de intjänade slantarna. Resten skickas ofta hem till familjerna i hemlandet. Tiggarna själva får nöja sig med att äta på härbärgen och sova i husbilar eller tälta i skogen.

Men utan konkreta bevis för att människohandel har skett kan inte polisen göra annat än att titta på. Av elva anmälda fall förra året lades samtliga ner.

Centerpartiet gick tidigare i veckan ut och krävde en lagstiftning som gör organisering av tiggeri olagligt. Sverigedemokraternas Kent Ekeroth har föreslagit att det borde vara olagligt för utländska medborgare att tigga i Sverige.

Till en viss gräns håller polisen alltså med om att tiggeri bör begränsas med hjälp av lagen. Men Aaron Israelson tror inte på den lösningen.

- Det skulle bli lättare att sopa problemen under mattan utan att angripa dem vid roten, säger han och förklarar att han personligen inte ger pengar till tiggare på grund av att det är förnedrande för både tiggaren och den som ger pengar:

- Vägen framåt måste bli att ge fler möjligheten att ta riktiga jobb. Det borde vara utgångspunkten för samtalet om tiggeri, inte hur vi kan förbjuda det eller stoppa dem från att komma hit.

"Tiggandet förändras men försvinner inte"

Ulf Stolt, chefredaktör för Situation Sthlm, tycker att de lagar som redan finns ska tillämpas i stället för att ändras.

- Lagar om ofredande exempelvis, eller störande av ordning. Hur det globala problemet med att människor från fattigare länder söker sig till rikare länder och i brist på, vad de anser, andra alternativ än att tigga för sitt uppehälle tror jag inte heller man löser med stiftande av nya lagar, säger han till Nyheter24.

Han tror heller inte att olagligt tiggeri skulle påverka de hemlösa i Stockholm.

- Beroende på hur offensivt polisen väljer att i det fallet tillämpa den lagen kan det eventuellt utmynna i att man ändrar sättet man i så fall tigger på.

Men enligt Ulf Stolt bör man framför allt inte - och kan inte - stifta lagar vars syfte är att reglera hur en människa ska bete sig mot en annan, dikterat av den ena personens sociala belägenhet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!