Ambulansen hann inte rädda kvinnan som attackerades av vargflocken.
1 av 2
Ambulansen hann inte rädda kvinnan som attackerades av vargflocken. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Kolmården berättade på presskonferensen att vargarna som dödat en kvinnlig djurskötare inte kommer avlivas.
2 av 2
Kolmården berättade på presskonferensen att vargarna som dödat en kvinnlig djurskötare inte kommer avlivas. - Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

Kolmården: "Vargarna ska inte avlivas"

Djurparken har beslutat att inte avliva de vargar som dödade en kvinna på söndagen. I stället förbjuds både besökare och personal från kontakt med flocken.


Detta har hänt

Den kvinnliga djurparksskötaren som är i 30-årsåldern var ensam i vargarnas inhägnad.

Hon arbetade med att ta hand om djuren och hade kontakt med en kollega via radio.

När djurskötaren inte kom tillbaka gick kollegan till sist in och hittade kvinnan livlös.

Ambulans kallades till platsen men eftersom att det fortfarande fanns vargar i närheten av området avvaktade vårdarna att gå in i vargnästet. Till sist kunde vårdarna hämta djurskötarens kropp.

Det fann åtta vargar innanför inhägnaden.

KOLMÅRDEN. Det ska ha funnits åtta vargar i inhägnaden där den kvinnliga djurvårdaren attackerades och dödades av vargflocken.

Det är ännu oklart hur många vargar som deltog i attacken - men ett beslut har fattats att djuren inte ska avlivas, berättar Kolmården i en presskonferens på söndagen.

– Det som hänt är fruktansvärt. En nära vän och medarbetare som har förolyckats i dag, säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmården, enligt Aftonbladet.

Besökare fick klappa vargarna

Tidigare har Kolmården sålt paket till besökare under namnet "vilda möten". För 1 095 kronor har personer över 15 år fått komma nära och klappa djuren.

Nu hävs däremot all närkontakt med vargarna för både personal och zoobesökare.

– Det har aldrig hänt i någon djurpark. Det är häpnadsväckande och lika unikt som det är tragiskt, säger Skansens djurexpert Jonas Wahlström.

Första fallet sedan 1800-talet

Enligt djurexperten var detta den andra dödliga vargattacken på en djurpark i Sveriges historia. Det första fallet ägde rum på 1800-talet då den inblandade vargen hade rabies.

Wahlström är så pass förvånad eftersom att vargarna oftast föds in i djurparkslivet. De ammas med nappflaskor och vänjer sig av mänskliga besökare i en tidig ålder.

– Så vitt jag vet är det kastrerade hanar som inte har några som helst revirinstinkter eller aggressivitet över huvud taget, säger han till Nyheter24.

 

Tidigare har besökare fått klappa de "tama" vargarna:

/
/
/
/
/
/
/
/
/
Zoo
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!