... som menar att nätoperatörerna hotar det fria internet.
1 av 5
... som menar att nätoperatörerna hotar det fria internet. - Foto: Jessica Gow / SCANPIX
Debatten blossade upp i och med en debattartikeln från flera stora mediebolag ...
2 av 5
Debatten blossade upp i och med en debattartikeln från flera stora mediebolag ... - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
Nätoperatörerna slår tillbaka mot kritiken om att de skulle hota det fria nätet.
3 av 5
Nätoperatörerna slår tillbaka mot kritiken om att de skulle hota det fria nätet. - Foto: SCANPIX / Tre / Telenor / Montage
Något SVT och vd:n Eva Hamilton slår tillbaka på.
4 av 5
Något SVT och vd:n Eva Hamilton slår tillbaka på. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
I stället menar man att hela debatten handlar om att tevebolagen vill ha gratis distribution.
5 av 5
I stället menar man att hela debatten handlar om att tevebolagen vill ha gratis distribution. - Foto: Tre

Nätoperatörerna: "TV vill inte betala för internet"

Enligt nätoperatörerna pågår ett tyst krig mellan dem och tevebolagen om vem som ska betala för internet.


Lösningen: olika abonnemang

Enligt nätoperatörerna kommer man varken strypa tillgången till specifika tjänster eller lägga på extra kostnader vid enskilda tillfällen. I stället satsar man på olika typer av abonnemang, där kunden själv får bestämma sig för om hen vill ha tillgång till IP-telefoni eller inte.

– Vad gäller den specifika frågan om mobil IP-telefoni, så ingår det i vissa av våra abonnemang men inte i andra. Det är upp till kunderna att välja. Vill du ha och betala för tjänsten kan du det, säger Andreas Hamrin, presschef på Telenor.

Enligt tidigare uppgifter ska TeliaSonera redan i sommar börja ta betalt för IP-telefoni, något som kommunikationschefen förnekar. I stället hänvisar hon till dotterbolaget.

– I Spanien har vårt dotterbolag vissa abonnemang där det ingår mobil IP-telefoni, andra där det inte ingår. Om det inte ingår kan man köpa till möjligheten som en extra tjänst, säger Augustson.

– Ingen vet med säkerhet hur framtiden kommer att se ut. Det vi behöver göra är att ta betalt för den datatrafik som går i våra nät och det ska vi göra på ett sätt som är attraktivt för våra kunder, säger Tele2:s pressekreterare Malin Mellberg.

Tre väljer att avvakta och se vad de andra operatörera väljer att göra.

– Eftersom vi är minst kan vi inte diktera hur marknaden beter sig, säger pressekreteraren Hörnfeldt.

I förra veckan skrev företrädare för flera stora medieföretag, däribland SVT:s vd Eva Hamilton och TV4-Gruppens Casten Almqvist, på DN Debatt att nätoperatörerna hotar öppenheten på internet genom att vilja blockera tillgången till telefonitjänster som Skype.

Men enligt Erik Hörnfeldt, pressekreterare på Tre, handlar det egentligen om något helt annat.

– Det är de stora tevebolagen med Eva Hamilton och dem. De bryr sig inte om det öppna nätet egentligen, det här handlar om något annat. De vill att vi ska distribuera deras betalsajter, som TV4 Play och SVT Play gratis. Det handlar om vem som ska betala för internet och hur. Det där är en lång och snårig debatt, säger han till Nyheter24.

Ett "märkligt påstående" enligt SVT. I ett mejl till Nyheter24 svarar Hamilton med den kortfattade kommentaren att "SVT Play är ingen betalsajt...!" och hänvisar i övrigt till strategichefen Jimmy Ahlstrand.

"Snarare operatörerna som ska betala oss"

Ahlstrand tycker att Tres kommentar är ett "försök att reducera en av vår tids kanske viktigaste frågor" och förklarar vidare att det handlar om nätoperatörernas ovilja att medge att deras nya affärsmodeller hotar öppenheten. Därefter påpekar strategichefen att SVT årligen betalar stora summor pengar för att nå ut med sina sajter och att "ingen kan inbilla sig att distribution via nätet är gratis".

"För det andra så är det många gånger tjänster som SVT Play och för den delen våra kommersiella kollegors tjänster som skapar efterfrågan på operatörernas abbonemang. Så om det är någon som ska betala någon så är det väl operatörerna som ska betala oss, men vi har inte ställt några sådana krav," skriver han i mejlet till Nyheter24.

Nyheter24 har även sökt TV4 för en kommentar, men utan resultat. Men hur som är det tydligt att mediebolagen och nätoperatörerna är oense i frågan, eller kanske mer korrekt - vad frågan över huvud taget handlar om.

– Självklart har aktörer i mediebranschen ett egenintresse, men det får du höra närmare med dem om. Däremot är det intressant att de tycker att allt i vårt nät ska vara lika, men de har själva olika kanalpaket som kunderna kan välja mellan, säger Anna Augustson på TeliaSonera, till Nyheter24.

/
TV
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!