Blocket annonsen och facebook gruppen beskriver ett lyxkollektiv.
Blocket annonsen och facebook gruppen beskriver ett lyxkollektiv.

Festhuset2012 kan vara bluff

Polisen varnar nu för att skicka bilder eller betala förskottshyra till annonsören bakom det så kallade Festhuset, ett lyxkollektiv där de boende ska betala hyra, blogga och dela med sig av sina liv på nätet.


Beskrivningen på Blocket:

"Välkomna till Festhuset! Festhuset är ett privat Big Brother hus som just nu letar efter hyresgäster som vill bo med 8 andra trevliga hyreskamrater. Skicka en intresseanmälan till vår mail om du känner att du skulle passa in i festhuset"

STOCKHOLM. "Festhuset är en lyxvåning belägen i Stockholms innerstad som tar emot 8 hyresgäster som ska bo ihop i ett helt år. Festhuset är skapad för personer som älskar att träffa nya människor, festa och dela med sig av sina liv på internet"

Så inleds annonsen som är skapad av en anonym avsändare på annonssajten Blocket. Samma avsändare har skapat en fanklubb på Facebook som hittills fått 27 "likes".

Enligt annonsören ska varje hyresgäst vara beredd att betala en månadshyra på minst 7000 kronor för ett rum på Östermalm, kunna marknadsföra sig själv och vilja dela med sig av sitt liv på nätet. Hyresgästerna måste också tycka om kändisskap.

På Facebook skriver personen bakom Festhuset2012:

- Jag är själv välutbildad och har ett bra jobb och vill på kunna skapa mig ett kändisskap och kunna ha en del i media på ett positivt sätt. Jag vill skapa en ny form av kändisskap och reality tv intresse i Sverige.

Festhuset poängterar att det visserligen liknar reality-programmet Big Brother, men hyresgästerna kommer inte bli utröstade. Däremot kommer de bli kända via husets blogg. Varje hyresgäst kommer även använda sig av Twitter, står det.

Petter Källman, chef på Polisens ekorotel, avråder från att betala in någon form av förskottshyra till avsändaren om det skulle komma på tal, då det cirkulerar bedragare på nätet som lägger ut falska annonser.

- Man ska akta sig för att betala någonting när det känns osäkert, eller hänga ut sig själv då man kan få sin identitet stulen, säger han.

- Det är ju alltid ett lotteri och just detta fall verkar lite märkligt.

De bilder Festhuset2012 har lagt upp på Facebook är tagna på olika hotell från olika delar av världen och har alltså ingenting med den påstådda lyxvåningen på Östermalm att göra.

- I mitt tycke är det självklart att inte svara på annonser som inte verkar ärliga, men tydligen gäller inte det tankesättet alla människor, säger Petter Källman.

- Just denna annons verkar vända sig till ungdomar och det har säkert ett syfte. Annonsören kan nog få många inbetalningar, säger han.

Sista ansökningsdag sägs vara 20 juni.
Nyheter24 har sökt Festhuset2012 för kommentar.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.