Under de senaste åren har antalet thaimassagesalonger ökat kraftigt i Sverige.
1 av 3
Under de senaste åren har antalet thaimassagesalonger ökat kraftigt i Sverige. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Enligt Skatteverket fanns det för några år sedan omkring 150 salonger i Stockholmsområdet, nu finns det mellan 250 och 300 stycken.
2 av 3
Enligt Skatteverket fanns det för några år sedan omkring 150 salonger i Stockholmsområdet, nu finns det mellan 250 och 300 stycken. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Nästan alla salonger som Skatteverket granskat fick anmärkningar.
3 av 3
Nästan alla salonger som Skatteverket granskat fick anmärkningar. - Foto: Paula Bronstein/Getty Images

Thaimassage: "Tjejerna får löften om andra jobb"

Omfattande skattefuskt och bordellverksamheter - få thaimassagesalonger saknar anmärkningar.


Antal salonger ökar

Under de senaste åren har antalet thaimassagesalonger ökat kraftigt i Sverige. Enligt Skatteverket fanns det för några år sedan omkring 150 salonger i Stockholmsområdet, nu finns det mellan 250 och 300 stycken.

I norra Sverige finns det ett trettiotal salonger och Västra Götaland och Skåne har drygt femtio vardera, rapporterar SR Ekot.

Skatteverket har granskat 100 thaimassagesalonger och i princip alla har anmärkningar. Det handlar om fusk med kassaregister, prostitution och svart arbetskraft.

Enligt Conny Svensson, nationell samordnare inom kontanthandeln för Skatteverket, förekommer det "mer eller mindre bordellverksamhet" på flera av salongerna.

– Det bygger på den information som vi fått när vi varit ute. Men det bygger även på vittnesmål från tjejerna som jobbar på de här salongerna som fått löften om att få andra jobb när de kommer hit till Sverige. Men i stället har de fått utföra massagetjänster som är mer långtgående än vad normal massage rör sig om, säger han till SR Ekot.

Jobbar svart

Att det förekommer bordellverksamheter på salongerna är dessvärre inget nytt. Hos Rikskriminalpolisen är problemet, som förekommit under flera års tid, väl känt. Men trots det fortsätter prostitutionen.

Skatteverkets granskning visade även ett omfattande skattefusk, där arbetsgivare struntar i att betala arbetsgivaravgifter och där personalen saknar arbetstillstånd. Enligt Conny Svensson är bland det allvarligaste, vid sidan av prostitutionen, att man låter bli att redovisa försäljningen i salongerna, rapporterar SR Ekot.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!