En bild har djurparken lyckats knäppa på den lilla.
1 av 4
En bild har djurparken lyckats knäppa på den lilla. - Foto: GrönklittsGruppen AB
Här är Baatars bror. Kanske kommer ungen se ut som honom i framtiden, om det nu är en hane.
2 av 4
Här är Baatars bror. Kanske kommer ungen se ut som honom i framtiden, om det nu är en hane. - Foto: GrönklittsGruppen AB
Eller så blir det en mammas flicka. Här är Baatar.
3 av 4
Eller så blir det en mammas flicka. Här är Baatar. - Foto: GrönklittsGruppen AB
För första gången har en amurleopardunge fötts i Sverige, det skedde på Nordens Ark i slutet av juni.
4 av 4
För första gången har en amurleopardunge fötts i Sverige, det skedde på Nordens Ark i slutet av juni. - Foto: NORDENS ARK

Snölepoarden föddes helt otippat

Det kom som en chock. En morgon när skötarna i vanlig ordning skulle titta till blyga snöleopardhonan Baatar, låg där en liten rosettfläckig unge bredvid. - Vi vet inte könet än, säger Pernilla Thalin, Djurparkschef på Orsa Björnpark.


Snöleopard

Snöleoparden, Phantera Unica unica, är mellanstora katter. Pälsen är just grå/gul med mörka fläckar. Den är ljusare nästan vit på mage och strupe. Snöleoparden har stora tassar som fungerar som snöskor, och har en tjockare tätare päls för att klara kyla och kalla klimat. De har en kraftig och mycket lång svans. Den kan även användas som skydd för ögon och nos vid extremt väder.

Snöleoparden lever högt uppe i bergsregioner i Himalaya och Centralasien. De är svåra att inventera då de lever i väldigt otillgänglig miljö.

ORSA. Den lilla ungen föddes egentligen den 25 juni, men det var hemligt i en vecka tills det avslöjades varför honan Baatar inte synts till i djurparken på sista tiden.

– Honan har fått vara ifred med sin unge i stallet och inte ute i hägnet, säger Pernilla Thalin till Nyheter24.

Djurparkspersonalen har ännu inte tagit reda på vad ungen har för kön, därför har den inget namn. Man vet heller inte vad den väger än. Men allt verkar stå rätt till mellan mor och unge.

– Ja hon diar sin unge som hon ska.

Pernilla Thalin och de andra på björnparken i Orsa blev förvånade när de insåg att ytterligare en snöleopard fanns i inhängnaden.

– Vi presenterade Baatar för hanen Shan i november och de fattade tycke för varandra, men vi trodde inte att det skulle komma en unge så snabbt, säger Pernilla Thalin.

Om ungefär en vecka ska en veterinär få undersöka den lilla leopardungen och om några veckor ska Baatar få gå utomhus med den. Tills dess får djurparksbesökarna vänta med sina kamerablixtar.

– Vi som jobbar ska försöka ta fler bilder tills dess, men det är svårt för hon flyttar runt ungen till platser där vi inte kan se dem.

Fadern Shan har ett eget hägn under ungens första tid, sedan kommer han också få bo med mor och unge snöleopard.

Ytterligare ett leopardtillskott har skett i Sverige denna månad. Det är en amurleopard som första gången fötts i detta land. Den lilla honan befinner sig just nu på Nordens Ark i Bohuslän.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!