Moira Johnston intervjuas av BreakThru Radio TV
Moira Johnston intervjuas av BreakThru Radio TV - Foto: skärmdump/Youtube

Topless i Sverige kan vara olagligt

En kvinna i New York har på senare tid fått blickar vända efter sig då hon spatserat runt topless för att påpeka att det är lagligt. Men vad skulle hända om en kvinna i Sverige gjorde likadant?


NEW YORK. Aktivisten Moira Johnston, 29, från Filadelfia har synts till i olika delar av New York på sista tiden då hon oberört gått runt utan varken tröja eller BH, det skriver Daily Mail.

För att vara New York är det förvisso vanligt med turistbilder, men ovanligt många kameror har klickat till när Moira Johnston svept förbi, smilat in i kameran och sen gått vidare.

Den 29-åriga kvinnan sade att hon går runt topless för att öka medvetenheten om att det faktiskt är lagligt i New York för både kvinnor och män att vara topless.

Hur ser det då ut i Sverige?

Enligt Stockholmspolisen kan det vara olagligt för en kvinna att gå runt och visa hela hatthyllan. Om någon blir kränkt kan det räknas som sexuellt ofredande. Om kvinnan tar av sig tröjan framför en person kan det räknas som blottande. Olika från fall till fall.

När Nyheter24 kollar upp saken med 118100, blir svaret:

"Man kan dömas för förargelseväckande beteende och straffet för det är penningböter".  Sverige kanske behöver fler "Moiras"?

 

Här intervjuas Moira Johnston. Varning för stötande bilder:

/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!