Du vill väl inte att den här parveln ska överhettas? Lämna bilen hemma då.
Du vill väl inte att den här parveln ska överhettas? Lämna bilen hemma då. - Foto: Wally Santana / Scanpix

Så jobbar djurpolisen i sommar

På senare tid har djurskyddspolisen uppmärksammat fall med kriminella gäng som plågat djur, filmat händelsen och skickat vidare filmerna med mobilen. Men även hundar i överhettade bilar är lika prioriterade i sommar.


"Vissa grupper har aversion mot hundar"

Även Sverigedemokratiske riksdagsledamot Kent Ekeroth drar långtgående slutsatser om att motivet skulle ha med kultur eller etnicitet att göra när han kommenterar händelsen i Kortedala på sin blogg. Han skriver att "vissa kulturella grupper har en aversion mot hundar" och "att det var invandrarungdomar (från Irak ryktas det) är inte heller förvånande då dessa grupper har en extremt stor överrepresentation när det gäller grova våldsbrott".

Ekeroth menar att ungdomarna inte ska dömas till ungdomsvård, utan till livstids fängelse samt utvisning.

I fjol uppmärksammades fallet med amstaffvalpen Shaeva som plågades och ströps ihjäl av en person som senare erkände och dömdes till 1,3 års fängelse. Ungefär samtidigt skapades en ny grupp poliser som i dag arbetar heltid för att stoppa brott mot djur.

- När man lämnar sin hund i bilen i sommar kanske man inte tänker på att det blir väldigt varmt väldigt snabbt och hundar svettas inte på samma sätt som vi människor, säger Catarina Eriksson-Sandberg, polisinspektör vid Djurskyddsgruppen.

Hon är en av dem som åker ut och "räddar" överhettade hundar i bilar.

Att Stockholm behövde en egen djurskyddsgrupp märks nu ett år senare efter nystarten, då det varje dag finns olika fall att åka ut till.

- Det är allt från jaktbrott till att någon använder en hund som vapen till vanvårdsfall, berättar Catarina Eriksson-Sandberg. 

I sommar kommer djurskyddspolisen bland annat arbeta för att färre katter ska bli övergivna när hösten närmar sig, att hundar inte ska bita ihjäl varandra och att kossor och grisar får tillräckligt med vatten där ute i sommarhettan.

När det gäller vanvård av djur är det oftast grannarna som ringer in och anmäler ett misstänkt fall.

- Då rör det sig oftast om sjuka människor som inte kan ta vara på varken sig själva eller sina husdjur, säger Catarina Eriksson-Sandberg.

I de fallen blir det Länsstyrelsen som kopplas in för att avgöra djurets framtid.

- Förenklat kan man säga att när människan är rädd för djur då är det vi som rycker ut och när människan är rädd om djur då tar Länsstyrelsen över.

Så, hur var det nu med att ha hunden i bilen?

- Enkelt: lämna den inte ensam i bilen alls, svarar Catarina Eriksson-Sandberg.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!