I november misshandlades Reinfeldts då 16-årige son på Stureplan i centrala Stockholm. Åtta månader senare pågår fortfarande utredningen.
I november misshandlades Reinfeldts då 16-årige son på Stureplan i centrala Stockholm. Åtta månader senare pågår fortfarande utredningen. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Nu mordhotas Reinfeldts son efter Facebookkommentaren

Statsminister Fredrik Reinfeldts son fällde kommentarer om en dödsolycka i Båstad på Facebook - något som nu lett till mordhot på nätet: "Ser jag honom på stan kommer jag stampa ihjäl honom!".


Misshandlades i november

Vid 02.00-tiden natten till den 6 november misshandlades Fredrik Reinfeldts 16-årige son vid Stureplan i centrala Stockholm. Detta efter att han lämnat en hemmafest i Alvik sedan han varit inblandad i ett bråk.

Utanför nattklubben East fick 16-åringen en flaska i huvudet av flera killar som också sparkade den unge Reinfeldt i huvudet när han låg ner, medvetslös.

Efter att ha vaknat till sökte 16-åringen skydd på Sturecompagniet där han fick sällskap av sin äldre bror och senare kunde föras till sjukhus.

Åtta månader senare har utredningen ännu inte lett till något åtal men den pågår fortfarande.

BÅSTAD. "Det finns några få killar jag gärna skulle döda själv, ärligt skiter jag i om han är död, visst det är synd om hans vänner och familj, men han var en Fitta på 2ben, skulle inte kunna bry mig mindre!".

Så skrev statsminister Fredrik Reinfeldts 17-årige son på Facebook efter att en jämnårig kille omkommit i en bilolycka i Båstad. Kommentaren sprids nu bland den avlidnes anhöriga och kompisar.

– Jag förstår inte hur man kan skriva så där efter vad som hänt, säger en av de som reagerade på Facebook, till Nyheter24.

Reinfeldt fortsatte:

"Och det är säkert hårt av mig att säga så, men det är så jag känner, och jag gillade verkligen inte killen!".

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Flera blev upprörda eftersom de kände personene som omkom i olyckan.

"Tänk på hans anhöriga", skriver en av ungdomarna.

Mordhotas på nätet

Men i flera fall ledde upprördheten till regelrätta mordhot mot Reinfeldts son.

"Vilken jävla idiot.. Ser jag honom på stan kommer jag stampa ihjäl honom!!!".

På forumet Flashback skriver en användare att "hela familjen Reinfeldt borde avrättas".

Fredrik Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg vill varken kommentera mordhoten eller vad 17-årige statsministersonen skrivit.

– Han är en minderårig privatperson, säger han till Nyheter24.

Friberg hänvisar i stället till Säkerhetspolisen.

– Vi kommenterar aldrig något som rör våra skyddspersoner, säger Mark Vadasz, pressekreterare på Säpo, till Nyheter24.

Psykologen: Vanligt med fall med Facebookkommentarer

Inläggen skrevs på en grupp för ett större kompisgäng. Minst 30 vänner till den avlidne reagerade på samma sätt som personen Nyheter24 pratat med och Reinfeldt blev utslängd från gruppen kort därefter. Många förfärades över språkbruket och frågade sig hur man kunde skriva så. Sedan dess har en skärmdump med hans kommentarer spridits flitigt.

Psykologen Kamilla Vidkälla menar att det kan bero på flera saker när en person agerar på det här viset.

– Det är väldigt olika hur mogen man är som 17-åring. Man kan vara väldigt upprörd när man skriver, man kan vara onykter. Det är många aspekter som kan spela in, säger hon till Nyheter24.

Enligt Vidkälla är det vanligt att folk hör av sig och ångrar saker de skrivit eller reagerat på det någon annan skrivit, just på Facebook.

– Det här är något jag tycker skolorna borde jobba med mer - att vara tydligare med vad man kan och inte kan skriva.

Senare gick sonen ut på Facebook och beklagade sina kommentarer.

"Jag är väldigt ledsen för det jag skrev. Det var mycket dumt och blev helt fel".

Dödsolycka i helgen

Det var natten till söndagen som en grupp ungdomar skulle lifta hem på en väg i Torekov i nordvästra Skåne, nära Båstad, som olyckan var framme. Två av dem blev påkörda, den ena avled senare medan den andra klarade sig undan med ett brutet ben.

Reinfeldts son misshandlades på Stureplan i november förra året. Förundersökningen har pågått sen dess. Trots att Nyheter24 i januari kunde rapportera om att en 16-åring kommer att åtalas har ännu inget skett. Ytterligare en jämnårig har begärt skadestånd efter att ha suttit felaktigt frihetsberövad i tre dagar.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.