Elever som har de bästa betygen kan ändå missa chansen till en bra högskoleplats.
1 av 4
Elever som har de bästa betygen kan ändå missa chansen till en bra högskoleplats. - Foto: KARIN MALMHAV / SCANPIX
Nu sätts press på regeringen att hitta på en ny lösning.
2 av 4
Nu sätts press på regeringen att hitta på en ny lösning. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Den särskilda gruppen som skulle slippa konkurrera med de från det gamla systemet kan nu stjälpas snarare än hjälpas.
3 av 4
Den särskilda gruppen som skulle slippa konkurrera med de från det gamla systemet kan nu stjälpas snarare än hjälpas. - Foto: Susanne Lindholm / SCANPIX
"Många sökande kommer inte att ha en sportslig chans, trots att de har högsta poäng".
4 av 4
"Många sökande kommer inte att ha en sportslig chans, trots att de har högsta poäng". - Foto: Susanne Lindholm / SCANPIX

Toppbetyg - men kan ändå missa drömutbildningen

Alla Sveriges 16-åringar som i våras gick ut ettan på gymnasiet kan missa högskoleplatser - oavsett vad de har för betyg.


Ska inte missgynnas

Tanken med att skapa en egen grupp för elever födda 1995-1997 är att de i och med det nya betygssystemet inte skulle kunna konkurrera på samma villkor som de födda 1994 eller tidigare som gick ut med betyg enligt det gamla systemet.

SVERIGE. Bästa möjliga betyg i alla ämnen, då borde man väl kunna komma in på vilken högskoleutbildning man än drömmer om? Nej, så enkelt är det inte riktigt.

När betygssystemet ändrades från MVG-IG till A-F sattes eleverna med det nya systemet i en orättvis situation eftersom det är svårare att få högsta betyg nu. Därför skapades en egen kvotgrupp av regeringen för de eleverna. År 2014 kan det innebära att elever med toppbetyg inte kommer in på högskolan.

– Många sökande kommer inte att ha en sportslig chans, trots att de har högsta poäng, säger Stig Svanberg, studie- och yrkesvägledare på Strömstad gymnasium som räknat på saken, till Dagens Nyheter.

Även från myndighetshåll menar man att regeringens beslut måste ändras.

– Det finns en risk att regeringen nu snarare förstärker problemen för denna grupp studenter än gynnar dem, säger Torbjörn Lindqvist, utredare på Högskoleverkets analysavdelning, till DN.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!