Katten Medora sprang iväg.
Katten Medora sprang iväg.

Hotades med böter efter bortsprungen katt-lappar

Marina Walströms katt Medora sprang bort och Marina satte upp lappar i grannhuset. Det ledde till bråk med bostadsrättsföreningen - över lapparna.


VÄSTERÅS. Det var den 9 juli som innekatten Medora av rasen balines smet ut från Marina Walströms lägenhet när Marinas vän hade lämnat dörren öppen.

Katten, en avelshona och "international champion" försäkrad för 7000 kronor, beräknas vara värd 10 000 kronor. Katten är dessutom en nära vän till Marina, som har satt upp lappar i sin egen fastighet och även i andra som till exempel i bostadsrättsföreningen (brf) Tofsvipans fastighet på samma gata.

Under tisdagen fick Marina ett sms av brf Tofsvipan som löd:

 "Vi ser att lapparna sitter kvar, om inte lapparna är borttagna före 19.00 plockar vi bort de. Debitering 150 kr per på börjad timme. Då har du haft ett o ett halvt dygn på dig bort själv plocka dessa. Du kan sätta upp en lapp på sop soprumsdörren, dit går alla o ser då den. Mvh styrelsen tofsvipan"

När Nyheter24 pratar med Marina förstår hon inte kritiken.

– Jag tycker det är en märklig diskussion, jag är så trött på korkade människor! Ingen annan har sagt något om att man inte får sätta upp lappar.

Anledningen till att Tofsvipan skickade sms om att ta ner lapparna var att lapparna hindrade städerskan från att städa och putsa ytorna där de satt. Sammanlagt handlade det om 15 lappar.

Vad kommer du göra om de skickar en faktura till dig?

– Jag kommer bestrida fakturan om jag får en sådan, men nu såg jag att de har lagt alla lapparna i min brevlåda – så de har plockat ner dem själva. Detta tar sådan energi, det behöver jag inte nu!

När Nyheter24 pratar med ledamot i brf Tofsvipan, Mona Nordberg, säger hon att de inte har bestämt sig hur de ska göra i ärendet.

– Jag vet inte än, vi har möte om detta imorgon, men egentligen borde vi skicka en faktura – detta upptar vår tid!

Har det inte blivit en väldigt stor sak av detta tycker du?

– Det enda som är stort är att hon vägrade plocka ner lapparna, vi har laglig rätt att fakturera henne 150 kronor i timmen under två dagar. Hon säger att hon inte kan gå och plocka ner lapparna, och hennes vänner vägrar det med, för de tycker att lapparna ska sitta där.

Marina Walström säger att hon tänker bestrida en eventuell faktura – vad säger du om det?

– En faktura är en faktura, hon får göra vad hon vill. Hon bor ju inte ens här och borde fråga oss om tillåtelse först och ska vara glad att det inte rör sig om en annan bostadsrättsförening – de hade skickat en faktura direkt!

Marina är mest nedstämd över sin katt.

Hur ska du få tillbaka Medora, har du satt en hittelön?

– Självklart får man en hittelön, jag kan tänka mig att betala 1000 kronor, säger Marina.

Ska du sätta upp en ny lapp nu då, om hittelön?

– Ha ha, ja inte på Tofsvipan i alla fall!

Medora har ju varit borta i över en vecka nu, klarar hon sig ute?

– Jag vet inte. Hon är ju inte van vid att vara ute – jag har förhoppningen att någon tar hand om henne.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!