Swedish Defense League - stolta islamofober.
1 av 4
Swedish Defense League - stolta islamofober.
Motdemonstranter på väg mot Norra bantorget.
2 av 4
Motdemonstranter på väg mot Norra bantorget.
Isak Nygren, ledare för Swedish Defense League.
3 av 4
Isak Nygren, ledare för Swedish Defense League.
Polisen på plats.
4 av 4
Polisen på plats.

Högerextrema English Defense League träffas i Stockholm

Samtidigt som Pride har sin avslutningsparad genom Stockholm anordnar den antimuslimska, högerextrema, Breivikhyllade organisationen English Defence League en demonstration på Norra Bantorget i Stockholm. Nyheter24 är på plats.


Counterjihadmötet i Stockholm
Lördagen den 4 augusti kommer flera representanter för rörelsen som kallas counterjihad att hålla tal i Stockholm. Demonstrationen arrangeras av Swedish Defence League men flera högt uppsatta "tänkare" ska tala enligt planerna. Bland dessa märks Pamela Geller och Robert Spencer som tillsammans grundade "Stop Islamization of America" år 2010. SDL själva räknar med att det dyker upp cirka 100-150 personer.
STOCKHOLMPolisen är på plats och har spärrat av området när talare från Swedish Defence League (SDL) och talare från systerföreningen EDL – English Defence League, väntas hålla i tal med start från 14 till 17 under lördagen. EDL är en högerextrem organisation bestående av antimuslimska huliganer som hyllats av terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik i sitt manifest. 

Samtidigt strömmar motdemonstranter in mot torget, och polisen ska hålla respektive grupp på var sin sida av torget, uppger polis på plats till Nyheter24.

Isak Nygren är talesman för SDL och han säger till Nyheter24 att han förväntar sig "ett hundratal" av SDL-anhängare på torget.

– Vi står upp för demokratiska och mänskliga rättigheter, och vi är emot islamiseringen av våra gator och torg, säger Isak Nygren till Nyheter24.

Varför hålls demonstrationen i Stockholm?

– 2010 hade vi ett självmordsattentat här, men då fanns inte SDL – utan vi har bildats efter det, och ville ha mötet här på grund av den händelsen.
Nygren säger att "det är en slump att mötet hålls samma dag som Pride".

– Ja, men vi vill även vända oss mot folk som deltar i Pride, det handlar om homosexuella människor – som i sina muslimska länder utsätts för dödsstraff på grund av sina läggningar.

SDL har arrangerat lördagens manifestation tillsammans med EDL och andra europeiska samt amerikanska grupper.

– Islamiseringen är ett litet problem just nu, men om vi inte stoppar den så kommer det att bli ett stort problem – de får ju stegvis igenom sina krav på muslimska skolor, moskéer och annat. Jag är inte emot muslimer, jag är emot islamiseringen. 

"Marktrupperna i rörelsen som kallas counterjihad"

EDL grundades i engelska Luton den 27 juni 2009. Fienden har sedan starten varit islam och invandrare. Tillvägagångssättet har varit gatuprotester och marscher som i en stor del av fallen urartat. En del i förklaringen till det ligger i att English Defence League medvetet rekryterat bland engelska fotbollshuliganer, något som även tagits efter i Sverige, där man bytt ut "E" till "S" och skapat Swedish Defence League (SDL). 

Det här är marktrupperna i den rörelse som kallas counterjihad och menar att det pågår ett krig mellan religioner, ett krig som pågått sedan medeltiden.

"Hamnar oftast i bråk med polis"

När EDL anordnar en demonstration hemma i England slutar det allt som oftast med att deras anhängare hamnar i bråk med polis, motdemonstranter eller både och. Men det är inte troligt att de våldsamma tar sig till Stockholm, menar Expos Anna-Sofia Quensel .

– Deras "medlemskår" är vad som sägs på andra håll främst arbetarklass, arbetslösa och fotbollshuliganer. Att flera av dem skulle ha råd att ta sig till Stockholm finner jag inte särskilt troligt, säger hon och påpekar att de tycks hålla sig lugna utomlands.

Nyheter24 fortsätter att rapportera från Norra Bantorget under lördagen.
/
EDL
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!