Enligt Blizzards uppgifter från 2010 har WoW ca 12 miljoner aktiva användare.
1 av 2
Enligt Blizzards uppgifter från 2010 har WoW ca 12 miljoner aktiva användare. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Via speciella appar kan spelare känna sig mer säkra på att inte få sin avatar stulen.
2 av 2
Via speciella appar kan spelare känna sig mer säkra på att inte få sin avatar stulen.

World of Warcraft hackat

Servrarna för World of Warcraft och Starcraft har hackats. Email-adresser och lösenord har läckt. Men Gustav Käll som spelat 220 dygn av WoW är inte orolig.


WoW

World of Warcraft är ett fantasy-spel som går att spela på nätet genom att man betalar en månatlig avgift. Via en avatar går spelet ut på att lyckas ta sig igenom världar och avancera till nya nivåer. Det finns inget slut i WoW och Blizzard släpper hela tiden nya uppdrag i spelet. Det cirkulerar flera uppgifter om hur många användare WoW har. Enligt Blizzards uppgifter från 2010 har spelet cirka 12 miljoner aktiva användare.

Det är ännu inte klart hur pass många som drabbats eller vad hackarna egentligen kommit åt, men enligt Blizzard, företaget som tillverkar World of Warcraft (WoW) och Starcraft, har inte intrånget varit tillräckligt avancerat för att spelares konton ska kunna tas över.

Gustav Käll, 28, har spelat 220 dygn av WoW under sin livstid. Han är inte orolig.

– Jag har en authenticator som tillverkar ett nytt lösenord var tionde sekund, så jag känner mig säker, säger han.

Gustav Käll spelar inte lika mycket längre som för fyra år sedan. Då kunde han lätt ta sig an ett 12-timmars pass av WoW.

– Jag har massa polare som blivit hackade och de har oftast fått tillbaka det som stulits av Blizzard, säger han.

Att förlora sin "gubbe", den avatar man använder för att spela WoW eller Starcraft, innebär för många en identitetskris. 

– När man tillbringar så mycket tid i den världen kan det bli en chock om man helt plötsligt förlorar allt, säger Gustav Käll.

Blizzard skriver i sitt pressmeddelande att användare bör ändra sina lösenord och att de som använder authenticators, precis som Gustav Käll, ska uppdatera sina program. 

Eftersom hackarna har kommit åt e-postadresser betyder det att så kallade "phishing emails" kan vara i omlopp, där en användare ombeds svara på emailet med sitt lösenord. 

Men "Blizzard Entertainment kommer aldrig fråga efter lösenord", påpekar Blizzard

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!