Mushjorten föddes på torsdagen på Parken Zoo i Eskilstuna.
1 av 3
Mushjorten föddes på torsdagen på Parken Zoo i Eskilstuna. - Foto: PARKEN ZOO
"Swedbank Arena" var det mest like:ade namnförslaget.
2 av 3
"Swedbank Arena" var det mest like:ade namnförslaget. - Foto: PARKEN ZOO
Men det kanske snarare är en liten "Biffen"?
3 av 3
Men det kanske snarare är en liten "Biffen"? - Foto: PARKEN ZOO

Läsarna: "Döp mushjorten till Swedbank Arena"

På torsdagen föddes en mushjortkalv på Parken Zoo. Nu har Nyheter24:s läsare föreslagit en rad namn till den lille som ännu ej är döpt.


Världens minsta hjort

Mushjorten har fått sitt namn just på grund av sin storlek - det är den minsta hjortarten i världen. Det är mycket ovanligt med mushjortar i fångenskap och ännu mer ovanligt att de förökar sig.  En fullvuxen mushjort väger endast cirka två kilo.

ESKILSTUNA. Kärt barn har många namn, brukar det heta. Så när det föddes en liten mushjort på Parken Zoo i Eskilstuna passade vi på att låta Nyheter24:s läsare döpa den lille krabaten på vår facebooksida.

På kort tid hade 13 förslag kommit in bland kommentarerna - det populäraste (det med flest likes) var, något oväntat, "Swedbank Arena".

Kommer skickas utomlands

Djurparkschefen Helena Olsson skrattar lite och är ganska skeptisk till att sälja namnrättigheterna till ett företag. Nyheter24 kan i stället berätta att den nyfödda mushjorten inte kommer att stanna i Sverige någon längre tiden. Arten är utrotningshotad och en del i ett bevarandeprojekt. Därför kommer en koordinator att bestämma till vilken djurpark den ska skickas. Därmed krävs också ett internationellt gångbart namn.

– Det måste funka utomlands när den skickas till en annan djurpark, annars döper de bara om den, säger Olsson till Nyheter24.

Ännu ej könsbestämd

Parken Zoo har ännu inte kunnat könsbestämma den nyfödda kalven och det kommer att dröja ett tag.

– När allt ser bra ut och vi inte stör mamman längre kan vi gå in i hägnet, säger Olsson.

Djurparken vill dock gladeligen ta del av läsarnas namnförslag i jakt på ett könsneutralt namn som skulle funka för den lilla mushjorten.

Bland de andra populära förslagen återfanns "Biffen", "Goliat" och "Tippetty". På twitter kom även namnförslaget "Julian Assange", kanske passande sett till vilken dag kalven föddes.

Vad tycker du att mushjorten ska heta? Skriv ditt förslag här nedan i kommentarsfältet. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!