Svenska motståndsrörelsen i Stockholm på Karl XII:s dödsdag 2009.
1 av 2
Svenska motståndsrörelsen i Stockholm på Karl XII:s dödsdag 2009. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Bråk mellan nazister och motdemonstranter under en SMR-manifestation i Skellefteå.
2 av 2
Bråk mellan nazister och motdemonstranter under en SMR-manifestation i Skellefteå. - Foto: PATRICK TRÄGÅRDH / SCANPIX

Nazister demonstrerar i Bollnäs igen

Risk för bråk när högerextremister och antirasister demonstrerar samma dag. Polisen i Bollnäs förbereder sig till max.


Svenska motståndsrörelsen

Det här är SMR enligt Säkerhetspolisen:

"Svenska motståndsrörelsen bildades 1997 och har som målsättning att etablera ett totalitärt styre genom revolution. Organisationen är hierarkisk med militär framtoning och det har förekommit att medlemmar utsatts för disciplinära åtgärder när de begått brott eller betett sig på ett sätt som inte överensstämmer med SMR:s ideologi."

BOLLNÄS. En torsdagsnatt i mitten av juli ska en 18-årig kvinna blivit våldtagen, misshandlad och rånad utanför en nattklubb i centrala Bollnäs. Inga vittnen såg något och i början av augusti la polisen ned den del av utredningen som rörde våldtäkt. Kvinnan ska vid tillfället ha varit kraftigt berusad men fått kroppsskador som kan ha kommit från en misshandel, några andra bevis för händelsen finns inte. Enligt polisanmälan var det tre okända män som gick till attack.

Strax efter händelsen demonstrerade en nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, och delade ut flygblad med främlingsfientligt innehåll i Bollnäs. Andra deltagare höll upp snaror på torget. Detta trots att de inte hade tillstånd för en demonstration.

Sune Nordh leder polisutredningen för brotten mot 18-åringen.

– De här grupperna har en egen utredning och så fort de får en chans argumenterar de för att en svensk kvinna blivit våldtagen av en person från ett annat land. Kvinnan har det inte så lätt runt omkring sig och har lite känningar i de här leden. Hon används som ett verktyg, säger han till Nyheter24.

Efter nazisternas demonstration började tre 17-åriga Bollnästjejer oroa sig för utvecklingen och beslutade att arrangera en manifestation mot rasism och för mångfald. Men det dröjde inte länge förrän de blev trakasserade och hotade via anonyma brev och via telefon. De hängdes samtidigt ut på nätet, något som senare gav upphov till motkampanjen #hängutmigmed på Twitter.

– Det har lugnat ned sig nu, men det är klart det var obehagligt ett tag. Så fort man uttrycker en stark åsikt så finns det folk som inte håller med, säger Ester Rogalski Åkerström, en av initiativtagarna, till Nyheter24.

Risk för sammanstötning

Rogalski Åkerström uppskattar att cirka 1 000 personer kommer att delta vid lördagens antirasistiska manifestation som pågår mellan klockan 17-19 på Brotorget i Bollnäs. Klockan 13-15 håller SMR sin motdemonstration på samma torg.

Polisen har nu förstärkt sin bemanning. 

– Jag vill inte berätta hur många poliser vi blir, men det kommer absolut finnas en större polisiär närvaro. Vi har jobbat utifrån hotbildsanalyser, det är två grupper med olika åsikter och det finns risk för sammanstötning, säger Josef Wiklund, enhetschef för polisen i norra Gävleborg, till Nyheter24.

Ester Rogalski Åkerström hoppas att det blir lugnt på lördag.

– SMR har sagt att de inte kommer att störa vår manifestation och vi tänker så klart inte störa deras, säger hon.

Även kommunpolitiker från Ljusdal kommer att uttrycka sitt missnöje genom att delta vid den antirasistiska manifestationen, rapporterar Sveriges Radio Gävleborg.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.