Mordmisstänkta kvinnan: "Tack för kniven, den funkade"

Nödvärn eller mord? I dag inleddes rättegången mot den 41-åriga kvinna som misstänks ha knivmördat sin sambo under natten till midsommar.


Kvinnans samtal till SOS

Efter knivdramat i stugan tog kvinnan sina barn med sig och reste till Stockholmsområdet där hennes föräldrar bor. I ryggsäcken låg filékniven nedpackad. Den dumpade hon sedan hos sin mamma innan hon 112.


Kvinnan: Hej, jag tror att jag dödat en människa i dag.
Operatören: Tror du? På vilket sätt då vilken adress är du på?
K: Han som jag dödade är i Högbo.
O: Varför tror du att du dödat honom?
K: Därför att jag, han tog i mig och jag fick panik och visste in vad jag skulle göra riktigt.
O: Vad gjorde du?
K: Jag tog en kniv helt enkelt och stack den i honom.
O: Jag kopplar dig till polisen.
K: Ja, gör det. 

GÄVLE. Under natten till midsommar den 22 juni knivhugger en 41-årig kvinna sin sambo till döds med en filékniv när han sitter eller ligger i en soffa i deras gemensamma bostad i Högbo. Mannen får ett 30-tal stick och sår samt tre djupa knivhugg, varav ett trasar sönder hans halspulsåder. 

I dag inleddes rättegången i det så kallade Högbofallet. Den mordmisstänkta kvinnan erkänner att hon dödat 49-åringen, men menar att hon gjort det i nödvärn efter att han tagit ett strypgrepp på henne. Åklagaren Ulf Back hävdar att hon knivhuggit sin sambo i berått mod och yrkar på att hon ska dömas för mord. 

"Och sedan kommer slagen igen"

Kvinnans advokat Slobodan Jovicic förklarade i rätten att hon utsatts för verbala kränkningar, hot och våld i flera månader. Men efter en turbulent tid, under vilken hon polisanmälde mannen för både skadegörelse och misshandel, hittade de tillbaka till varandra. Kvinnan bestämde sig för att lämna sitt jobb och hem i Stockholm för att resa till 49-åringen i Högbo tillsammans med sina tre barn.

Den 21 juni körde hon upp sitt sista flyttlass. Men samma dag, efter timmar av konflikter, förklarade mannen att han ville separera.

– Han har varit missnöjd med i princip allt hon gjort, sade Slobodan Jovicic, enligt GD.se.

Kvinnan berättar att hon gick ner i köket för att skära upp en melon till lunch åt ett av barnen. Hon tog filékniven.

– Jag gick in till honom och frågade om jag kunde använda den till att skära melon. Och han bara suckar. Och sedan kommer slagen igen och han hotar med att döda mig, sade kvinnan.

"Försöker han låtsassova, så då hugger jag han ytterligare en gång"

Därefter ska mannen ha tagit strypgreppet och kvinnan berättar att hon måste ha fallit över honom med kniven som gått in i halsen på honom. Men enligt åklagaren Ulf Back stämmer inte kvinnans historia. Kvinnan hade inga märken efter strypgrepp på halsen och hon ska även ha erkänt för en vän att hon knivhuggit mannen när han låg och sov i soffan:

"...vet du vad det värsta är försöker han sova också, försöker han låtsassova, så då hugger jag han ytterligare en gång", ska kvinnan ha sagt till en vän enligt förundersökningsprotokollet. 

Under tiden i häktet har kvinnan även skrivit ett brev till sin gamla chef:

"Tack för kniven, den funkade".

Filékniven hon knivhögg sin man med var en julklapp från arbetsgivaren. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!