Ortsborna är ytterst skeptiska till asylboendet i Landsbro.
1 av 3
Ortsborna är ytterst skeptiska till asylboendet i Landsbro. - Foto: Faksimil SVT / Montage
Människorna som bor på asylboendet i Landsbro har bara positiva saker att säga om ortsborna.
2 av 3
Människorna som bor på asylboendet i Landsbro har bara positiva saker att säga om ortsborna. - Foto: Faksimil SVT / Montage
Högerextremister har tagit sig till Landsbro för att delta på Migrationsverkets informationsmöte, sprida rykten och dela ut tidningar.
3 av 3
Högerextremister har tagit sig till Landsbro för att delta på Migrationsverkets informationsmöte, sprida rykten och dela ut tidningar. - Foto: Faksimil SVT

"De springer och stjäl och har sig"

Smålänningarna är livrädda för vad som komma skall när Migrationsverket öppnar asylboende mitt i den lilla orten. Uppdrag Gransknings reportage visar en bild av Sverige där rasistiska rykten blir en del av vardagen bland invånarna.


Asylboende

Det är Migrationsverket som ansvarar för att asylsökande ska ha någonstans att bo i väntan på beslut. 

Migrationsverkets asylboenden ligger vanligen i normala hyreshus i vanliga bostadsområden på olika orter runt om i Sverige. De asylsökande måste flytta till den ort där verket erbjuder plats, utan vetskap om hur länge orten kommer att kunna kallas hemma.

År 2013 väntas omkring 41 000 asylsökande komma till Sverige, där de flesta väntas komma från länder som Syrien, Afghanistan och Somalia.

LANDSBRO. – Vi är inte vana med det, man blir ju lite betänksam.

Den småländska orten utanför Vetlanda har nyligen utökat invånarantalet på 1 500 personer med ett tiotal till. 

– Det blir ju mera problem, det märker man. De springer och stjäl och har sig. Det är vad folk säger, men jag inte märkt något själv.

Uppdrag Granskning träffar flera av ortsborna som alla är lika skeptiska. Alla har hört talas om de nyinflyttade och alla vet hur det kommer att bli. Få är positivt inställda till att Migrationsverket valt att öppna ett asylboende mitt i den svenska sommaridyllen.

"Funderar på att flytta"

I slutet av juli gick Migrationsverket ut med att antalet asylsökande väntas öka under 2013, från 33 000 människor, till 41 000. Men det är inget som invånarna i Landsbro har någonting emot, bara de inte placeras i deras lilla ort.

Uppdrag Gransknings reportage visar inget nytt. Snarare en upprepning på samma mönster som gång på gång inträffar så snart ett asylboende ska öppna på ny ort. Nyheter24 har tidigare berättat om asylboendet för ensamkommande flyktingbarn i Vänge utanför Uppsala. 

Där pratade invånarna om "flyktingförläggningen", och var inställda på att det skulle bli problem och flera funderade på att flytta. Tills man märkte att man inte märkte någonting alls. Nu är asylboendet en given del av samhället och ingen har kunnat komma med några konkreta klagomål, snarare tvärtom.

Det visar sig att samma sak kommer att hända i Landsbro. Bland asylboendets alla motståndare finns det ingen som själv kan peka på några negativa konsekvenser av de nya grannarna. Och det där om att brotten skulle ha ökat slås ner av polisen som inte märkt någon skillnad över huvud taget.

Tvärtom visar det sig att familjerna, där flera nyligen flytt från ett krigshärjat Syrien, snart kommer att bli en naturlig del av invånarna på orten.

Högerextremism växer av smygrasism

Men varför denna upprepade skepsis och smygrasism? Eller som en av invånarna säger i ett tidigt skede; "man får ju inte yttra sig för då är man ju rasist?".

Vissa säger att det beror på knapphändig information från Migrationsverkets sida, andra på ryktesspridning. Rädsla inför det okända är en tredje faktor. En fjärde, som man inte talar lika öppet om, är varifrån ryktena från början kommer. 

En startfaktor kan vara de unga män som plötsligt visar sig i Landsbro. De passar på att komma på Migrationsverkets informationsmöte och ställer frågor och pekar på uppdiktad statistik inför alla invånarna. Det är välkammade killar i 30-årsåldern som passar på att sprida "sanningen" bland uppskrämda ortsbor. Högerextremister som åker runt till grannkommuner och spär på rädslan inför det okända innan invånarna själva hinner märka att inget hänt. Men som inte är särskilt välvilliga att medverka framför Uppdrag Gransknings kamera.

Uppdrag Granskning sänds 20.00 i SVT1.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!