50-åringen beställde barnvåldtäkter via filippinska kvinnor. Bilden har inget med artikeln att göra.
50-åringen beställde barnvåldtäkter via filippinska kvinnor. Bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: HASSE HOLMBERG / SCANPIX

Beställde livestreamad barnvåldtäkt

Han betalade kvinnor i Filippinerna för att utföra övergrepp på barn i webbkamera. Nu har den 50-årige mannen häktats, misstänkt för anstiftan till våldtäkt på barn utomlands. Fallet är helt unikt i Sverige.


Utbredd fattigdom

Filippinerna präglas på flera håll av extrem fattigdom och slumområden. Nästan hälften av befolkningen beräknas leva i fattigdom. Enligt Unicef finns det cirka 250 000 gatubarn och 60 000 prostituerade barn i landet.

STOCKHOLM. För första gången någonsin i Sverige genomförs nu en polisutredning angående anstiftan till våldtäkt mot barn utomlands. Det är en 50-årig man som ska ha beställt barnvåldtäkter via nätet.

Det började med att mannen tog kontakt med kvinnor i Filippinerna. Sedan förmådde han dem att mot betalning hämta barn och begå övergrepp mot dem enligt hans order medan han själv satt i Sverige och tittade på genom sin webbkamera. Frågan "varför" är lätt att ställa sig.

– Det är billigare, man behöver inte köpa flygbiljetter. Det finns människor i fattiga länder som är beredda att göra så här mot betalning. När vi frågar de här människorna på plats vad de gör för pengarna så är ett vanligt svar ”vi köper ris", säger Liz Berglund på Rikskriminalpolisen till Sveriges Radio.

"Ofta barn i grannskapet"

Barnen som utsatts är ofta närstående till kvinnorna men kan egentligen vara vilka som helst.

– Det är ofta barn i grannskapet. Det kan vara någon släkting. För det mesta är det barn som finns hemma runtikring men det har också hänt att man hämtat barn från skolan för att det är dags att dra in pengar till hushållskassan, säger Berglund.

Enligt polisen är detta det första fallet i sitt slag i Sverige men man räknar med att fler liknande utredningar kommer att komma i framtiden.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inget brott bakom död i Torsby

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.