Haddile med sina fosterföräldrar Malén och Miklos Liewehr.
Haddile med sina fosterföräldrar Malén och Miklos Liewehr. - Foto: Faksimil SVT

Tvååriga Haddile får stanna i Sverige - tills vidare

Sent på söndagen kom beskedet från Migrationsverket. Haddile får stanna - tills man hittat hennes biologiska föräldrar.


Haddiles fall

Haddile föddes i Lund 2010 men hennes mamma, som kom från Algeriet, övergav henne. Haddile bodde hos en man som misstänktes för att ha misshandlat henne när hon bara var ett par månader gammal.

Socialförvaltningen tog då kontakt med Malén Liewehr som Haddile har bott hos sedan dess.

SVERIGE. "Haddile Khemice kommer bo kvar i sitt familjehem under tiden arbetet med att eftersöka föräldrarna pågår". Det var Migrationsverkets besked sent på söndagen.

Fallet med den tvååriga flickan Haddile som skulle utvisas till Frankrike har engagerat många den senaste tiden. Nu får hon alltså stanna i Sverige tills vidare samtidigt som hennes biologiska föräldrar söks. Hennes fosterfamilj vågar dock inte glädjas.

– Det är bara en halv seger. Men bra att de lyssnat på svenska folket. Fast har inte Haddile särskilt ömmande skäl, vilket lagen säger, så vet jag inte vem som har det, säger fostermamman Malén Liewehr till Aftonbladet.

Primära uppgiften: eftersöka föräldrarna

Först efter att Migrationsverket och andra myndigheter försökt hitta tvååringens föräldrar kan man se över andra alternativ för Haddile.

"Svenska myndigheters primära uppgift enligt Barnkonventionen i ett fall som detta är att aktivt arbeta för att eftersöka Haddile Khemices båda föräldrar för att säkra en förening mellan dessa och flickan. Först när man uttömt möjligheterna till detta kan man bedöma det lämpliga i andra alternativ för barnet", skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Barnombudsmannen har kallat till krismöte med Migrationsverket och Socialstyrelsen på onsdagen för att se över rutinerna kring fall likt det med Haddile.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.