Ölands djurparksdjur slogs ihjäl och svalt till döds

“Varken mat eller vatten hos djuren”. En före detta anställd på Ölands djurpark går nu ut och berättar om vanvården.


ÖLAND. En tidigare anställd på Ölands djurpark har berättat ommissförhållanden och en ovilja att tillkallaveterinär. Bland annat fick en liten apa missfall där fostretfastnade på väg ut, när veterinären tillslut kom så dog apan. Tvåtigerungar ska även svultit ihjäl när mamman inte klarade av attdia dem, rapporterar Sveriges Radio.

Påhelgerna skulle tre personer utfodra nästan 100 olika djurarter.Totalt har ölands djurpark 650 djur. Mångagånger hanns det inte med och djur dog till följd av brist på vatten och mat. Praktikanter på djurparken vittnar omtrånga burar samt brister i djurens foder som gjorde dem felnärdaoch sjuka. Presseningar sattes upp för att besökarna inte skulle se de sjuka djuren. 

På Ölands djurparks hemsidan går att läsa: "Till parken finns både en egen veterinär och två zoologer knutna. Veterinärens uppgift är att kolla så att alla djur mår bra, att foderstater följs, att vitaminer ges ut, att avmaskningar sker mm."

Björn slogs ihjäl

En näsbjörn slogs ihjäl med ett slagträ i stället för att avlivas, djurparkens personal uppmanades att inte berätta om händelsen för veterinär.  

– Man får ju inte avliva stora djur på det här sättet, berättar Caroline Ryding som arbetade på Ölands djurpark under 2011 till Sveriges Radio

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!