Vissa har bett Anders brinna i helvetet, men så finns det också präster som gillar hans sajt.
Vissa har bett Anders brinna i helvetet, men så finns det också präster som gillar hans sajt. - Foto: Privat / uturkyrkan.se

"Har fått höra att jag ska brinna i helvetet"

När Svenska kyrkan skickade tillbaka hans brev med kommentaren att namnunderskriften var för slarvig, blev Anders Gardebring irriterad. Han skapade sajten Uturkyrkan.nu och har sedan dess mötts av blandade reaktioner.


Svenska kyrkan

Om du är född i Sverige före 1996 är du normalt sett medlem i Svenska kyrkan.

Numera blir man medlem i samband med dopet. Ansvaret för medlemsskap har flyttats från staten till föräldrarna. 

Den Svenska kyrkans tro är baserad på tron om en personlig gud, "Gud", och att hans son, Jesus, är världens frälsare. 

Hur mycket du som medlem i Svenska kyrkan betalar i kyrkoavgift beror dels på din inkomst och dels på vilken församling du tillhör.

STOCKHOLM. – En del har skrivit till mig och sagt att jag ska brinna i helvetet men så har jag fått mycket positiv respons, även från präster, säger systemutvecklaren Anders Gardebring, 35, till Nyheter24

Alla svenskar som föddes innan 1996 blev ofrivilligt medlemmar i Svenska kyrkan och betalar också skatt för det varje år - tills man väljer att gå ur. För att slippa betala kyrkoskatt för hela nästkommande år behöver du gå ur kyrkan senast den sista oktober. Någonting du kan få hjälp med via Anders Gardebrings sajt. 

– Personligen tycker jag det är ett problem att man blev infödd i ett trossamfund innan det ändrades och det blev drivkraften till att jag skapade sajten, berättar han och förklarar att någon större utvecklingspotential inte riktigt finns, annat än informationen om hur man går tillväga.

Gör om gör rätt

Sajten skapades en dag då Anders Gardenbring fick tillbaka det brev han skickat iväg med begäran om utträde. Svenska kyrkan mottog inte hans namnunderskrift då den var för slarvig. Han blev tvungen att skriva under och skicka om på nytt.

– Jag blev irritterad av det beteendet och skapade den här sajten för att underlätta för andra.

På sajten får man en steg-för-steg guide till hur man på enklast möjliga sätt går ur Svenska kyrkan. Men via sajten kan besökaren även köpa muggar, tröjor och knappar med budskapet Ut ur kyrkan, någonting Anders Gardenbring inte tjänar några extrapengar på.

– Nej det var mest som en kul grej. Syftet är ju inte att starta en diskussion om Svenska kyrkan utan helt enkelt erbjuda information om vad det innebär att vara med i Svenska kyrkan och hur man tar sig ur.

När Anders Gardenbring inte sitter och pular med sajten är han aktiv inom gräsrotsrörelsen Yimby, Yes In My Backyard, med frivilligt anslutna medlemmar som aktivt tar del i stadsbyggnadsdebatten i Stockholm.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!