Inte bara djuren som behandlas illa.
1 av 2
Inte bara djuren som behandlas illa. - Foto: Faksimil SVT
Djurskötare tvingades avliva en kamel i stället för att ringa in veterinär.
2 av 2
Djurskötare tvingades avliva en kamel i stället för att ringa in veterinär. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Parkanställda tvingades äta apornas mat

Plågade djur på Ölands djurpark upprörde många. Men arbetarna på parken tvingas leva under slavliknande förhållanden - och äta slaktade djurparksdjur. Vd:n tog ut miljonlöner, men syntes sällan i parken förutom när hon smög på de anställda.


För dyrt med veterinär

Enligt källor till Nyheter24 gör Ölands djurpark vad man kan för att spara pengar, på djurens och personalens bekostnad. 

– Jag var tvungen att avliva en kamel, antar att djurparken anser att det kostar för mycket att ringa dit en veterinär, säger en före detta anställd som vill vara anonym, till Nyheter24, och fortsätter:

– Avlivningsväskorna som innehåller gifter och sprutor ligger dessutom i ett olåst rum där det går förbi besökare hela tiden. Vilken unge som helst kan ta sig in där och göra enormt stor skada på antingen sig själv eller någon annan i sin omgivning med grejerna som finns i väskan.

BORGHOLM. Den senaste tidens djurparksskandaler har haft fokus på djuren. Men det är inte bara de som far illa i svenska parker. På Ölands djurpark arbetar de anställda under stundtals slavliknande förhållanden. Samtidigt har vd:n Barbro Hägg tagit ut en lön på 25 miljoner kronor de senaste fem åren.

Framför allt är det gästarbetare, från Bulgarien och Polen, som bland annat tvingas jobba tolv timmar om dagen sju dagar i veckan - för 20 kronor i timmen. De har inte rätt till sjukfrånvaro och flera gånger har de fått äta av apornas mat och av övermoget frukt och grönt som skänkts av lokala företag på Öland. Enligt källor till Nyheter24 har parkanställda varit tvungna att slakta grisar för att ge gästarbetarna mat.

Lever lyxliv

De anställda bor i rum på tio kvadratmeter. Samtidigt har vd:n Barbro Hägg gjort stora affärer på Ölands djurpark. Förutom att hon plockat ut 25 miljoner bor hon i en 312 kvadratmeter stor sekelskiftsvilla i Skåne, äger tio person- och veteranbilar samt tre fastigheter på Öland. De anställda har knappt sett röken av henne.

– Jag såg henne inte speciellt ofta. Men ibland kunde hon stå och tjuvkika på oss bakom ett träd eller liknande och var det någon som inte skötte sig skällde hon ut honom heller henne inför alla, anställda och kunder. Det var rätt obehagligt, säger en före detta anställd som vill vara anonym, till Nyheter24.

När det stormats som mest under veckan har Hägg flytt undan all uppmärksamhet. Hon har hittills inte velat kommentera de anställdas villkor men Nyheter24 fortsätter att söka henne.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.