Lundsberg är i blåsväder igen.
1 av 4
Lundsberg är i blåsväder igen. - Foto: Scanpix / Brynje Lindström / Montage
Staffan Hörnberg är trött och ledsen på det mediedrev som pågår.
2 av 4
Staffan Hörnberg är trött och ledsen på det mediedrev som pågår. - Foto: Brynje Lindström
undefined
3 av 4
undefined
undefined
4 av 4
undefined

Lundsbergs rektor i tårar

Rektorn på Lundsbergs riksinternat, Staffan Hörnberg, vill uppmana media att ta ett steg tillbaka i det drev som pågår. Till Nyheter24 läser han nu upp ett personligt meddelande.


Lundsberg i blåsväder

Det är inte första gången det viner om Elitskolan Lundsbergs öron. Under de senaste två åren har skolan anmälts för:

Misshandel, olaga hot, olaga tvång (Nedlagt)

Misshandel (Nedlagt)

Misshandel (Anmält av skolan - Förundersökning pågår)

Sexuellt ofredande (Anmält av skolan - Förundersökning pågår)

VÄRLMAND. – Kan du inte försöka att se på detta ur ett mänskligt perspektiv? frågar rektor Staffan Hörnberg när han sitter i telefon med Nyheter24.

Han syftar på de rubriker som under veckan rullat framför ögonen på honom så fort han kopplat upp sig på nätet:

"Känd skola i blåsväder"

"Larm om övergrepp på Lundsberg"

"Pojkar och flickor ska ha blivit våldtagna framför äldre elever"

"Sponsorer lämnar Lundsberg"

– Det är en stor cirkus detta, säger Staffan Hörnberg.

Cirkusen Lundsberg

Staffan Hörnberg, rektor på Lundsberg sedan 2004 och med en taxerad årsinkomst på 826 300 kronor, har fått tillbringa stora delar av veckan med att trösta lärare och elever som varit ledsna över att elitskolan på nytt pekats ut som ett internat med allvarliga brister. 

Det som startade "cirkusen" den här gången var publiceringen av Skolinspektionens tjänsteanteckningar. Papper, som blivit liggande på tjänstemännens skrivbord när de hamnat hos diskrimineringsombudsmannen (DO) men som - så fort media fick klorna i dem - blev öppna för allmänheten att beskåda. 

Tjänsteanteckningarna beskriver anonyma samtal som berättar hur elever blivit kränkta under nollningen:

"Manliga elever fick smeka varandra två och två till full erektion medan äldre elever tittar på. Andra fick trä kondomer på kvastskaft och köra in i varandras ändtarm", står det bland annat.

Anonyma samtal som aldrig nådde polisen, men resulterade i mer huvudvärk för rektor Staffan Hörnberg.

– Det finns inga undersökningar, inga granskningar, inga händelser går att styrka utan detta handlar om anonyma inringare som inte vill berätta vilka de är, förklarar han.

Mycket riktigt, i tjänsteanteckningarna står det att personerna vill vara anonyma på grund av rädsla. Men Staffan Hörnberg är skeptisk till hela äktheten i påståendena.

– Vem som helt kan ringa in anonymt och påstå vad som helst. Då frågar jag media: Hur långt får man gå i sin rapportering?

Tystnaden som sprack

Rektorn säger att han är trött. Trött på att kämpa för barn och ungdomar i 16 års tid och ändå se hur media svärtar ner det han byggt upp. Trött på att de nöjda eleverna, toppbetygen och politikerna som faktiskt gett Lundsbergs skola tummen upp, pressas ner och glöms bort när de svarta rubrikerna tar över. 

Trött på att hålla tyst.

– Jag har varit tillbakadragen och respektfull i ett bra tag nu, men egentligen måste vi på skolan få rätt att uttala oss. 

Därför satte sig Stefan Hörnberg ner och skrev ett personligt meddelande på sin Facebook härom kvällen. Det var när han kände att "nu får det vara nog". Till Nyheter24 läser han upp ett stycke:

"Var går gränsen? De senaste dagarnas allvarliga anklagelser mot Lundsbergs skola bygger på anonyma anmälningar som Skolinspektionen tog emot per telefon hösten 2011 i samband den omfattande mediebevakning skolan utsattes för... Nu presenteras dessa händelser i media som fenomen som förekommer på Lundsberg. Hanteringen är smaklös, vad har hänt med rättsäkerheten i vårt samhälle? Jag blir illa berörd och skrämd när anonyma uppgifter utan förundersökning, kritisk granskning etc. publiceras som om det vore sanningar i media... när man under 9 år har gett allt av sig själv för att bygga upp en modern skola där elever och personal trivs, känner trygghet och glädje. En skola där eleverna känner stolthet, där det råder studiero och eleverna får möjlighet att lyckas och utvecklas. Där vänskap blir så mycket mer."

Staffan Hörnberg snyftar till i luren. 

– Det som gör mig så ledsen i själen är att det egentligen inte finns någonting som blivit bevisat angående dessa anonyma anklagelser. Jag blir kränkt av hatbilden som målats upp. 

Han beskriver stämningen på skolan som balanserad, men samtidigt ser han sorg i ögonen på elever och personal. 

– Vi har haft politiker som kommit hit och som beundrar det jobb vi gör och så helt plötsligt blir allting en stor lekstuga där det bara handlar om att sätta Lundsberg på plats, se oss falla, säger han. 

– Klart man blir ledsen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!