Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna ökar i ny mätning.
1 av 4
Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna ökar i ny mätning. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Centerpartiet lyckas kravla sig över riksdagsspärren.
2 av 4
Centerpartiet lyckas kravla sig över riksdagsspärren. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Åkesson har försökt förbättra partiets image genom att rensa ut i de egna leden.
3 av 4
Åkesson har försökt förbättra partiets image genom att rensa ut i de egna leden. - Foto: BJ֖RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Att migrationsfrågor diskuterats i medier tros vara en förklaring till ökningen.
4 av 4
Att migrationsfrågor diskuterats i medier tros vara en förklaring till ökningen. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

SD ökar igen – lockar kvinnor och pensionärer

Sverigedemokraternas framgångssaga fortsätter. I DN/Ipsos oktobermätning får partiet ett stöd på 8,5 procent. "Det är en rejäl ökning".


DN/Ipsos

Socialdemokraterna: 34,8 procent. (+ 0,1)
Moderaterna: 29,4 (-1,2)
Sverigedemokraterna: 8,5 (+ 2,7)
Miljöpartiet: 7,2 (- 2,7)
Vänsterpartiet: 6,3 (+ 1,4)
Folkpartiet: 5,3 (- 1,0)
Centerpartiet: 4,2 (+ 0,5)
Kristdemokraterna: 3,8 (+ 0,6)

DN/IPSOS. I januari hade Sverigedemokraterna/'>Sverigedemokraterna 6,3 procent av väljarstödet enligt DN/Ipsos mätningar. Nu har partiet nått en ny rekordnivå. SD ökar med 2,7 procentenheter och slutar på 8,5 procent i oktober.

Som tidigare har partiet stort stöd bland unga män och arbetare som saknar högskoleutbildning och bor på mindre orter. 

Får fler kvinnliga anhängare

Men opinionsundersökningen visar att partiet får fler och fler kvinnliga anhängare. Även högutbildade och pensionärer väljer SD i större utsträckning än tidigare.

– Det är framför allt de som uppger att de röstade på Moderaterna i förra valet som nu säger att de kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Migrationsfrågor har fått stort utrymme

Sverigedemokraterna har den senaste tiden kämpat för att rensa i leden och förbättra bilden av partiet. Enligt Laurin Gulled är en av förklaringarna till ökningen att migrationsfrågor fått större utrymme i medierna.

– Viktigast är nog att vi går in i en lågkonjunktur. Det leder till att människor blir oroliga för sitt jobb, sin ekonomi och ser om sitt eget hus, vilket gynnar ett parti som Sverigedemokraterna. Sedan har invandringspolitiken diskuterats flitigt på sistone, säger Johanna Laurin Gulled.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.