På lördag är det dags!
1 av 4
På lördag är det dags! - Foto: Svenska Dagbladet
Författaren Camilla Läckberg fick 1,9 - inte långt i från full pott.
2 av 4
Författaren Camilla Läckberg fick 1,9 - inte långt i från full pott. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Fredrik fick 1,7 poäng och Filip 1,2.
3 av 4
Fredrik fick 1,7 poäng och Filip 1,2. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Nyheter24 ringde Blondinbella för att höra vad hon fick - visade sig att hon varken gjort provet eller har några planer på att göra det.
4 av 4
Nyheter24 ringde Blondinbella för att höra vad hon fick - visade sig att hon varken gjort provet eller har några planer på att göra det. - Foto: Yessica Thor / Stella Pictures

Högskoleprovet: Plugga dig smart på en dag

I helgen kommer drygt 50 000 personer skriva högskoleprovet. Är du en av dessa? Nyheter24 ger dig bästa tipsen för att lyckas.


SVERIGE. Anmäld till Högskoleprovet men inte hunnit plugga? Lugn, du hinner.

– Kolla på förra årets prov, gå igenom det så att du lär dig provformen. Det är bra att ha gjort gamla prov och gärna under tidspress, så att man inser hur det är upplagt, säger Maria Johansson, provutvecklare för Högskoleprovet vid Umeå universitet, till Nyheter24.

Hon får medhåll av Ann-Sofie Fredriksson, informatör på Högskoleverket:

– Titta på vårens och höstens prov och gör dessa. Visserligen kan man bli mer stressad om man försöker göra dem men inser att man inte kan, men då vet man å andra sidan om det i morgon när man sitter i provsalen, säger hon till Nyheter24, och fortsätter:

– Har man inte skrivit provet någon gång kan det vara bra att gå in på studera.nu och titta på anvisningarna. 

Läs böcker och tidningar

Maria Johansson utvecklar frågorna på ord och läs-delen. För att lyckas där tycker hon, förutom att kika på gamla prov, att det är viktigt att läsa välskriven litteratur, dagstidningar och välskrivna texter på nätet:

– Texter som är skrivna av någon som uppenbarligen kan skriva.

Exempelvis?

– Jag gillar P O Enquist. Han är en författare som tycker om att leka med språket och variera sig. Men det finns ju jätte många.

Gör gamla prov

Ägna fredagen åt att göra gamla prov och läsa finlitteratur. Kolla gärna igenom gamla matteböcker från matte A-kursen och gå och lägg dig i tid för 09.00 på lördag kör det igång.

Vad är viktigast att tänka på då?

– Det är bra om man är så lugn som möjligt under dagen. Var på plats i god tid, så att man känner sig lugn och fokuserad när provet börjar. Se till att ha med sig allt man behöver, säger Johansson.

– Det viktigaste är att svara på alla uppgifter. Man har ju en liten chans, 25 procent, att gissa rätt, säger Fredriksson.

Hon påpekar att det är extremt viktigt att inte fastna på en fråga, om man känner att man behöver fundera lite är det bättre att markera den frågan och gå vidare, i stället för att slösa tid:

– Var sen noga med att du svarat på rätt rad, så att inte alla efterföljande svar hamnar fel.

– Och så är det bra att ha ett eget armbandsur med sig eftersom man inte får ha mobilen påslagen och kanske sitter dumt till och inte ser vägguret. 

Nyheter24 säger lycka till!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!