Gratisversionen av Angry Birds äter batteri som inget annat.
1 av 3
Gratisversionen av Angry Birds äter batteri som inget annat. - Foto: Rovio
Smurfbyn blev en dyr historia - familjen fick en räkning på 50 000 kronor.
2 av 3
Smurfbyn blev en dyr historia - familjen fick en räkning på 50 000 kronor. - Foto: Faksimil Smurf Village
Användarna fick inget annat än ett tomt skal efter att ha laddat ner Temple Jump.
3 av 3
Användarna fick inget annat än ett tomt skal efter att ha laddat ner Temple Jump. - Foto: Faksimil Temple Jump

Se upp! Här är apparna du bör undvika

Efter att en familj i Göteborg fick en oväntad räkning på 10 000 kronor för att ha använt sig av en till synes gratis app till telefonen, tipsar nu Nyheter24 om gratisapparna som bör undvikas.


Varnar för falska appar

Konsumentverket varnar för falska appar och uppmanar folk i allmänhet att se upp för dem. Ofta är apparna tillverkade av större och mer välkända företag samt ser snygga ut, vilket därför kan vara svårt att misstänkliggöra dem. 

Konsumentverket tipsar om att noga läsa villkoren först innan man laddar ner appen. Speciellt om den är gratis. 

Om du har drabbats råder Konsumentverket dig att kontakta konsumentvägledaren i din kommun som hjälper dig kostnadsfritt. Här kan du få hjälp med vilka rättigheter du har och hur du ska gå tillväga om du har blivit drabbad av en bluff.

GÖTEBORG. Många ägare av smarta telefoner lockas dagligen till att fylla ut sina telefoner med appar för att underlätta användandet. Och valet faller vanligen på de appar som är gratis eller billigast för att undvika de dyrare varianterna. Men vad få känner till är att många appar ofta har en dold agenda. 

Nyligen drabbades en familj i Göteborg efter att ha laddat hem en app som var gratis. Appen var ett spel avsett för familjens dotter och i spelet kunde man göra köp som kostade riktiga pengar. Det hela slutade med en räkning på 10 000 kronor

Nedan följer ett antal appar som bör undvikas.     

Smurf village     

I våras uppmärksammade Expressen ett fall där en familj fick en räkning på 50 000 kronor på grund av denna app. Även här som i fallet ovan hade appen varit gratis och senare hade barnen i familjen köpt extra tillbehör för nämnda belopp.     

Tap petshop  

Även denna är en app som är gratis att ladda ner men som kostar pengar vid köp av extra material och tillbehör.     

Temple jump  

Ett spel som länge var bland de mest nedladdade i Apples appstore. Problemet var bara att användare fick hem ett tomt skal efter att ha betalat för appen.     

Counter strike  

Många användare laddade hem denna betalapp i hopp om att få spela det klassiska datorspelet på sin telefon. Även detta var en bluff. Företaget som tillverkat appen heter Top best adult entertainment, och har tidigare gjort sig känt för att ha släppt falska appar.     

Intsagram  

Tidigare i år släppte några cyberbrottslingar en falsk version av den populära appen Instagram. Appen innehöll en skadlig kod som registrerade användarens lösenord och personliga information.     

Angry birds  

Gratisversionen av det populära spelet har visat sig dra upp till 75 procent mer batteri än betalversionen. Detta på grund av den stora mängd reklam som medföljer.

/
/
App
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.