Tidigare i år avslöjade Dagens Nyheter att Stiftelsen för strategisk forskning bränt miljonbelopp ur löntagafonderna.
1 av 2
Tidigare i år avslöjade Dagens Nyheter att Stiftelsen för strategisk forskning bränt miljonbelopp ur löntagafonderna. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Pengarna gick till pr-avtal med festfixaren Micael Bindefeld.
2 av 2
Pengarna gick till pr-avtal med festfixaren Micael Bindefeld. - Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Vd avgår efter Bindefeld-skandalen

Lars Rask, vd för Stiftelsen för strategisk forskning, har lämnat sitt uppdrag. Detta, efter att Dagens Nyheter avslöjade att stiftelsen lagt ut miljonbelopp till festfixaren Micael Bindefeld.


Redan ersatt

SSF är i full gång med att hitta en ny vd, men redan nu har Lars Rask blivit ersatt av professor Torbjörn Fagerström. Fagerström är för närvarande tillfällig vd på SSF. Angående en permanent vd säger Eva Regårdh följande till Dagens Nyheter om de egenskaper som krävs:

– Vi hoppas på en driftig och engagerad forskare med goda ledaregenskaper.


STOCKHOLM. Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, spenderade under tre års tid miljonbelopp på pr-avtal med festfixaren Micael Bindefeld. Totalt ska stiftelsen ha betalat 9,3 miljoner kronor, pengar som hade sin grund i löntagafonderna.

Exakt vad SSF fått för valuta för pengarna är oklart, det skriver Dagens Nyheter.

Partyballonger för 138 000 kronor

En stor utgift för SSF som dock är känd, var stiftelsens 15-års fest i Blå hallen i Stockholms Stadshus som hade en prislapp på totalt 3,5 miljoner kronor. Bara ballongerna på festen kostade sammanlagt 138 000 kronor.

Tidningens avslöjande fick Ekobrottsmyndigheten att agera, och därmed inleda en förundersökning om misstänkt bokföringsbrott. 

Utredningen pågår fortfarande, men det hela fick Lars Rask, vd för SSF, att säga upp sig förra veckan. Detta trotts ett anställningsavtal som gällde fram till december 2013.

– Han fick inte sparken, det var helt och hållet hans eget beslut. Han kände sig trött och sliten efter mediedrevet, säger Eva Regårdh till Dagens Nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!