Experterna: Detta kommer hända med Erik Almqvist

Nyheter24 har frågat tre SD-experter vad de tror kommer hända med Erik Almqvist nu. Kommer han sitta kvar som riksdagsman eller sparkas han från partiet efter att Expressen släppt filmen då han kallar personer för "hora", "babbe" och "blatte-lover"?


"En förfinad kostym"

Så sent som i förra veckan hävdade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att Sverigedemokraternas riksdagsgrupp bara försöker dölja de åsikter som finns inom partiet.

– Det ni ser i riksdagen är en förfinad form i kostym, men budskapet finns på internet, där finns fotsoldaterna. Tar man in deras verklighetsbeskrivning ser man ett helt annat Sverige. Lyssnar man på det och inget annat får man en helt annan verklighetsbild och det gör att det är otroligt svårt för mig att nå fram, sa han i ett tal på Stockholms universitet.

– Egentligen tror jag att han kommer sitta kvar, men samtidigt - om partiet nu ska växa och framstå som mindre extrema för potentiella väljare - så går detta helt emot nolltoleransen, säger Anna-Lena Lodenius, som har granskat högerextrema rörelser i Sverige och utomlands ända sedan början av 1980-talet och skrivit böcker om Sverigedemokraterna, till Nyheter24

Direkt nu är det svårt att säga om Almqvist kommer få sitta kvar, det beror dels på om det blir ett fortsatt mediedrev, säger hon och poängterar att hon inte ror det kommer något tryck inifrån partiet alls. 

– Han är en viktig person i partiet som de säkert ogärna vill släppa. Jag tror heller inte att SD:s väljare reagerar så starkt på detta, det kommer inte påverka de som redan röstar SD, säger hon.

Samtidigt, om partiet nu ska växa och framstå som minsre extrema för potentiella väljare går detta helt mot nolltoleransen

- Sverigedemokraterna står nu inför en valsituation: Offra honom eller inte? Frågan är vad som ger mer väljare i stutändan?

Andreas Heinö Johansson, statsvetare och expert på nationalism och integrationsfrågor, har svårt att spekulera i Erik Almqvists framtid:

– Det är ett svårt dilemma hur man ska göra med detta, det bryter ju mot nolltorelanspolicyn och man tappar trovärdigheten om man inte reagerar. Å andra sidan är Almqvist en av de viktigaste personerna för partiet och man har en kompetensbrist, säger han till Nyheter24. 

– Det finns även ett missnöje inom partiet att låta media styra detta. Hade detta varit vilket annart parti hade personen fått gå - men det är annorlunda med Sverigedemokraterna.  

Och Annika Hamrud, journalist som tillsammans med Elisabeth Qvarford författat boken ”Svensk, svenskare ett reportage om Sverigedemokraterna”, tror också mycket beror på hur mediedrevet fortsätter. 

– Vi får se om det fortsätter eller svalnar och utifrån det tror jag Sverigdemokraterna kommer fatta sitt beslut om hur man gör, säger hon till Nyheter24. 

Lite senare twittrar hon även:



/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.